ВКС потвърди: 5 г. затвор за машиниста Христо Тиляшев заради жп катастрофата при Калояновец

Христо Тиляшев, Калояновец

Върховният касационен съд потвърди 5-годишната присъда на Христо Тиляшев, обвинен в причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г., предаде "Дарик".

При инцидента загина машинистът на влака и бяха причинени средни телесни повреди на четири лица. Обвиняемият е лишен и от правото да упражнява професия „локомотивен машинист“ за срок от осем години. Той вече се намира в пловдивския затвор.

През юни миналата година Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата срещу Христо Тиляшев, като наказанието му беше намалено от шест на пет години лишаване от свобода.

Магистратите не приеха твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация, преди навлизането в гарата. Пред съда бяха разпитани двама полицейски служители, които са разговаряли веднага след инцидента с подсъдимия, който споделил пред тях, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието.

Опитал се е да реагира едва, когато колегата му извикал, че преминава светлинния семафор с над сто километра в час при разрешени четиридесет. По делото е установено още, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения.

Апелативните съдии намалиха от шест на пет години затвор присъдата на Христо Тиляшев. Той е с чисто съдебно минало и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента.

Като смекчаващо отговорността обстоятелство освен това беше прието, че въпреки човешката грешка катастрофата е могла да бъде предотвратена. Трасето в района на гара Калояновец е снабдено с техника, с която при несъобразяване на машиниста със светофорите, движението на влака автоматично се преустановява.

Експертите са констатирали, че приемащото устройство в локомотива се е намирало в изключено положение и не е сервизирано продължителен период от време. Освен това локомотивната бригада и още над сто техни колеги от депото в Пловдив не са били обучени да работят с него и в случая то не е използвано.

Коментари

Задължително поле