Дължат 170 000 лв. кръвнина за Чората

Полицаите, снимани на заседание на Върховния касационен съд миналото лято след възобновяване на процеса. #Снимка Булфото 

Върховният касационен съд сложи край на съдебната сага

Изтекла давност спаси от затвора петимата полицаи от Благоевград

Делото се точи 16 години

Петимата полицаи, виновни за смъртта Ангел Димитров-Чората, трябва да платят на близките му 170 000 лв. кръвнина. Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков са признати за виновни в убийство по непредпазливост и бездействие, но заради изтекла давност, те няма да лежат зад решетките. Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) и сложи край на съдебната сага.

Изтеклата давност не се отнася до обезщетението, което признатите за виновни дължат на наследниците на жертвата.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. при МВР акция “Респект” в Благоевград. Експертизата установи, че се е задушил, защото е бил с белезници на гърба и проснат по очи на земята. Първоначално петимата полицаи бяха признати за виновни за умишлено убийство и получиха присъди от 18 и 19 г. затвор. Делото продължи с връщания на по-горни инстанции, докато през 2019 г. ВКС го приключи с присъди от по 7 години затвор за всеки от подсъдимите. Те дори влязоха зад решетките в Бобов дол, а близките им и техни съграждани отправиха гореща молба към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на процеса. Той го направи и ВКС възобнови процеса и така се стигна до сегашното решение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право