Влагат 6,5 млн. лева в нов корпус на болницата в Търново

Обявена е обществена поръчка за изграждане на новия болничен корпус в двора на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Проектът е на стойност около 6,5 млн.лева, а строителството ще е на два етапа. Това съобщи пред "Труд" изпълнителният директор здравното заведение д-р Стефан Филев.

"За да отговаря на всички законови и нормативни изискванията, застроената площ на сградата се увеличи с около 1200 кв.м. от първоначалните разчети. Това налага изграждането и да стане на два етапа. За първия са осигурени необходимите средства. Те са от успешната продажба на незавършената хирургична сграда в двора на болницата и от изоставено старо парово стопанство", информира д-р Филев.

Корпусът ще бъде осеметажен, ще е до западното крило на болницата като е предвидена топла връзка между двете сгради. Очаква се обектът да бъде завършен за 18 месеца, а след осигуряване на финансиране, ще стартира и изпълнението на втория етап.

Целта е в новия корпус да бъдат прехвърлени отделенията от Стара болница, която е на 3 километра от основната болнична сграда и така ще бъде спестен годишният разход от 450 000 лева, който стационарът харчи за транспорт, консултации и издръжка на втората база.

Д-р Филев уточни, че в Стара болница ще остане само отделението по Физиотерапия.

Болничният шеф сподели още, че въпреки финансовите трудности, пред които са изправени болниците у нас, е наложително лечебницата да бъде снабдена с нова апаратура.

"Отделенията трябва да са добре оборудвани, за да може болницата да запази нивото си и да не изостава от останалите здравни заведения. Вече започнахме планиране каква техника ще бъде закупена през идната година. Необходими са нови респиратори за Реанимация, анестезиологични апарати, операционна маса и др.", допълни д-р Стефан Филев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони