Владимир Зеленски пред "Билд": Когато имам възможност, ще кажа на Путин, че Крим е украински

Президентът на Украйна Владимир Зеленски пристига на посещение в Германия. Това е първата му официална визита след встъпването му в длъжност. Преди срещата си с канцлера Ангела Меркел той даде интервю за вестник "Билд", в което увери, че когато има възможност, ще каже на Владимир Путин: „Крим принадлежи на Украйна“.

Освен за Кримския полуостров, Зеленски коментира пред медията и възможното членство на Украйна в НАТО и Европейския съюз. Той увери, че Киев се стреми да укрепи отношенията с двете организации, както и с Международния валутен фонд и че се надява на подкрепата на Запада за осъществяване на структурни

реформи в страната.

„Сега най-важната ни цел е да разширим добрите отношения с МВФ, ЕС и НАТО. Нашите икономически приоритети са укрепване на правовата държава, валутна либерализация, приватизация, поземлена реформа, данъчно управление, намаляване на административната тежест за компаниите и създаване на условия за малкия и средния бизнес", поясни новият украински президент.

Зеленски отбеляза, че разчита на подкрепата на канцлера Ангела Меркел, която той определи като „силна личност" с огромен опит. „Украинците се надяват, че Ангела Меркел, като човек с глобално влияние, ще помогне на страната ми да преодолее предизвикателствата, пред които сме изправени", призна президентът.

Зеленски припомни и че Украйна е против газопровода „Северен поток-2“, тъй като той представлява заплаха за енергийната сигурност на Украйна и Европа.

Президентът също така потвърди ангажимента на страната за сближаване с НАТО. „Като първа стъпка бих искал да въведа стандартите на НАТО в украинските въоръжени сили и в нашия сектор за сигурност. Украйна вече е надежден партньор на НАТО и в бъдеще можем да станем надежден член на съюза", заяви Зеленски.

Той изрази надежда, че ще види Украйна „в етапа на развитие, когато ще се счита за равнопоставен член на ЕС. Ще направим всичко, за да постигнем тази цел", категоричен бе украинският лидер.

Програмата на Зеленски в Германия включва преговори с президента Франк-Валтер Щайнмайер, канцлера Ангела Меркел и среща с представители на германската бизнес общност.

Коментари

Задължително поле