Владимир Путин изрази увереност: Ще се справим за 2-3 месеца

Това са принудителни мерки, те са временни. Но ще бъдат в сила по-кратко време и по-ефективни, ако бъдат по-строги, каза Путин.

Русия спира полетите от и за страната

Москва е в позиция да натрупа имидж

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия може да победи коронавируса за по-малко от 3 месеца, ако бързо бъдат наложени строги мерки, след като властите решиха от утре да преустановят всички редовни и чартърни полети от и до страната, предаде Ройтерс.

Московските власти обявиха, че затварят всички магазини, освен хранителните и аптеките от този уикенд, след като страната съобщи за най-големия си ръст от заразени за ден, който достигна 840 души в четвъртък.

Броят им е значително по-малък от много европейски страни, но кметът на Москва Сергей Собянин заяви още във вторник, че реалният мащаб на проблема в столицата далеч надхвърля официалните данни. В тв обръщение към нацията в сряда президентът Путин разкри нови мерки, насочени към забавяне на разпространението на вируса, и обяви следващата седмица за неработна за много руснаци, като призова хората да останат по домовете. В четвъртък той проведе срещи с предприемачи, за да потвърди ангажимента на руските власти към запазване на нормално функциониране на икономиката на страната.

“Това са принудителни мерки, те са временни. Но ще бъдат в сила по-кратко време и по-ефективни, ако бъдат по-строги”, заяви президентът. “Но когато най-накрая излезем от тази ситуация, а това определено ще стане... Аз се надявам, че това ще бъде по-скоро” - след два-три месеца”, допълни той.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу излезе с изявление, че ведомството му изгражда 16 извънредни инфекциозни центъра и планира да приключи първите осем до края на април.

Собянин от своя страна съобщи, че всички магазини и търговски центрове, освен тези за хранителни стоки и аптеките, ще бъдат затворени от 28 март до 5 април. Ресторанти, кафенета и барове също няма да работят.

Успоредно на тези новини АФП излезе в четвъртък с коментар, че докато хватката на коронавируса стяга Европа, Москва се намира в ситуация да изпраща вирусолози и помощ на Италия, докато се бори с обвиненията, че разпространява дезинформация и използва “мека сила” по различни начини в разгара на пандемията.

Руското военно министерство публикува множество съобщения всеки ден, след като първите самолети излетяха за Италия в неделя със 100 специалисти и медицинско оборудване, мобилни лаборатории и дезинфектанти, посочва агенцията.

Изпратените в Италия са работили по различни болести, включително по африканска чума по свинете и по разработването на ваксина срещу ебола, посочва министерството. Ще работят в градове като Бергамо, най-тежко засегнатият от вируса.

Руската помощ идва в критичен момент за Италия, която поддържа топли връзки с Москва и е подкрепяла вдигането на санкциите над нея. Междувременно страни от ЕС се забавиха в оказването на помощ на Рим, коментира още АФП. Подкрепата от Москва за Рим идва и на фона на разделение в ЕС за потенциален спасителен план за икономиката. Германия предупреди срещу безпричинни очаквания, докато Италия, Франция и Испания призоваха за сериозен отговор.

Въпреки сложните геополитически отношения със Запада, Москва действа в съответствие с традицията на международна солидарност, която датира от съветската епоха. В сряда руският посланик във Вашингтон дори заяви, че Москва е готова да отпусне помощ на САЩ, посочва агенцията.

“Владимир Путин спечели точка тук”, коментира политическият анализатор Алексей Малашенко по повод руската стратегия. “Първо се проявява хуманност, второ се намеква, че антируските санкции са неуместни”.

“Ако Русия успее да се справи с вируса бързо, това ще бъде доказателство, че авторитарните режими работят по-добре в подобни ситуации”, коментира Малашенко. Ако пандемията се окаже продължителна и ЕС не успее да се справи, уважението към Русия ще се засили, допълва експертът.

Коментари

Задължително поле