Владислав Горанов: Мотивите на президента за F-16 са нелегитимни (ВИДЕО)

Темата за изтребителите е разглеждана многократно в парламента, още преди да стана министър, заяви Красимир Каракачанов

"Проследихме позицията на президента. Мотивите са легални, но нелегитимни", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев за сделката за изтребителите F-16.

"Мотивите, че липсва дебат, са неверни. Не мога да упрекна нито българската, нито американската страна. Твърди се, че има скрити договорки между двете правителства на държавите. Няма такива", каза още Горанов. Той обясни, че в сделката е публично достояние от две години.

Финансовият министър също така попита държавния глава дали ще върне закона за изменения в бюджета.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също коментира изказването на Радев. Той заяви: "Още преди да стана министър на отбраната през април 2017 г., тече дебатът какви да са новите самолети. Това е тема, която многократно се разглежда в българския парламент. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат. Няма абсолютно никакви скрити задължения след подписването на договора. Министерство на отбраната е изготвило 19 страници отговори и са описани всеки един от казусите, които са възникнали в този дебат. Няма допълнителни разходи.".

Според Каракачанов годишната поддръжка на F-16 излизала по-евтина от тази на "Грипен". "Цената беше намалена със 160 млн. долара. Цената в момента ще намалена с още 60 млн. Институциите трябва да говорят помежду си, а не през медиите, защото става развален телефон", допълни министърът на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов пък обясни, че екипите на българската страна в преговорите за F-16 са били инструктирани какво да правят при разговорите със САЩ. "Американската държава базира международните продажби на три закона. Всички държави използват едни и същи процедури, а всички цени са специфични. Между българския и словашкия договор няма как параметрите да са еднакви", каза той.

Запрянов уточни, че всички 19 точки, в които са отговорили от военното министерство на президента, ще бъдат публични и всеки ще може да ги види и прочете. "Няма скрити разходи", увери той.

"Имаше дебат, но всъщност тези мотиви преценихме, че не са състоятелни. Тези мотиви се различаваха сериозно от това, което каза президентът в 18 часа. Това, което чухме в зала от опозицията, беше чуто и в комисията. Така ще бъде и в петък. Хората разчитат на нашата мъдрост", обясни ген. Константин Попов, народен представител от ГЕРБ.

"Абсолютно не отговарят на истината твърденията и опасенията, че покупката на F-16 ще бъде за сметка на другите два вида войски. Това не е поставено като проблем. Проектите се движат в пакет, добави Красимир Каракачанов.

Коментари

Задължително поле