Песков: Доставките на системите Пейтриът няма да се отразят на споразумението на Москва с Анкара за С-400

Автомобил се преобърна по таван на бул. „България“ в Пловдив Пътник е пострадал и е откаран в болница

Гръцкият президент: Няма да приемем своеволни интерпретации на споразумението за името на Македония

Отхраднаха Аполон от Централна баня

Нови 5 метростанции след 9 месеца

Все още не е ясно дали ще бъде приета оставката на белгийския премиер

Авиомузей открива ученически членски клуб

Трамваите тръгват по „Графа“ утре

Цистерна с 30 тона гориво се преобърна на околовръстния път на Казанлък Периметърът е отцепен, за да се предотврати евентуален взрив

Млада актриса изнася уроци по секс

Правителството търси независим международен консултант за анализ на концесионния договор на ски зона Банско

Над 36 млн. лв. за пътища и сгради в Шуменско

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна със световния вицешампион по бойно самбо Денислав Златев

Хванаха куриера на измамниците, тормозили Попово 36-годишният безработен отнесъл парите от двете измами в Русе

Откриха тялото на новороденото бебе, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали Това е седмо раждане за майката, която е на 19 г.

Владислав Горанов: С кмета на Сливен ще предложим мерки за оздравяване на общината

Досегашният финансов министър Владислав Горанов проведе среща с кмета на Сливен Стефан Радев, на която бе обсъдено финансовото оздравяване на общината – съобщиха от местния пресцентър. Владислав Горанов е изразил мнение, че действащият механизъм трябва да бъде оптимизиран за общините със свръхзадлъжнялост и общ размер на задълженията, надхвърлящ годишните местни приходи.

„С кмета Стефан Радев обсъдихме някои мерки, които ще предложим на служебния финансов министър, а и в последствие може да ги заложим като промяна в механизма на финансово оздравяване на общините в две посоки – отпускането на безлихвен заем /от държавата – б.р./ да бъде за по-дълъг срок от предвидения в законодателството, който е тригодишен, и даване на възможност за поемане на дългосрочен дълг от страна на общините за финансиране на просрочени текущи задължения, но такъв механизъм да важи само за общини със затруднено финансово положение“, е казал още Владислав Горанов.

Той е бил категоричен, че механизмът за финансово оздравяване повече няма да допуска общини да бъдат докарвани до фалит, защото още на много ранен етап, правителството и общинските съвети ще бъдат алармирани и ще могат да се намесват в рамките на предвиденото по Закона за публичните финанси.

„Стефан Радев встъпи в длъжност като кмет на една на практика фалирала община и аз го поздравявам за реализираните непопулярни мерки, които вероятно са му коствали доста негативи в чисто политически план. Благодарение на тях, той успява да управлява общината така, че с много бързи темпове да погасява задълженията и тя да функционира нормално“, коментирал още Горанов.

Досегашният министър е подчертал, че със сливенския кмет многократно са обсъждали проблемите на общината и продължават да работят за решаването на проблема с огромния размер просрочени задължения, натрупани от предишни управления. С новата общинска облигационна емисия са разплатени старите просрочия за капиталови разходи, но са останали около 18 млн. лева задължения за текущи разходи.

„Имали сме над десет срещи в Министерството на финансите, свързани с оздравителния план на Сливен. Механизмът действа много добре, но за съжаление действа отскоро“ – е мнението на Горанов. Според него, ако този механизъм за финансово оздравяване на общините е работел преди няколко години, вероятно състоянието на Сливен нямало да е такова, каквото е в момента. Оздравителната процедура е можело да стартира много по-рано, преди да се натрупат такъв обем задължения.

Владислав Горанов беше в Сливен по повод провеждането на кръгла маса на тема „Конкурентноспособно и пазарно ориентирано земеделие“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.