Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Владислав Горанов: С кмета на Сливен ще предложим мерки за оздравяване на общината

Досегашният финансов министър Владислав Горанов проведе среща с кмета на Сливен Стефан Радев, на която бе обсъдено финансовото оздравяване на общината – съобщиха от местния пресцентър. Владислав Горанов е изразил мнение, че действащият механизъм трябва да бъде оптимизиран за общините със свръхзадлъжнялост и общ размер на задълженията, надхвърлящ годишните местни приходи.

„С кмета Стефан Радев обсъдихме някои мерки, които ще предложим на служебния финансов министър, а и в последствие може да ги заложим като промяна в механизма на финансово оздравяване на общините в две посоки – отпускането на безлихвен заем /от държавата – б.р./ да бъде за по-дълъг срок от предвидения в законодателството, който е тригодишен, и даване на възможност за поемане на дългосрочен дълг от страна на общините за финансиране на просрочени текущи задължения, но такъв механизъм да важи само за общини със затруднено финансово положение“, е казал още Владислав Горанов.

Той е бил категоричен, че механизмът за финансово оздравяване повече няма да допуска общини да бъдат докарвани до фалит, защото още на много ранен етап, правителството и общинските съвети ще бъдат алармирани и ще могат да се намесват в рамките на предвиденото по Закона за публичните финанси.

„Стефан Радев встъпи в длъжност като кмет на една на практика фалирала община и аз го поздравявам за реализираните непопулярни мерки, които вероятно са му коствали доста негативи в чисто политически план. Благодарение на тях, той успява да управлява общината така, че с много бързи темпове да погасява задълженията и тя да функционира нормално“, коментирал още Горанов.

Досегашният министър е подчертал, че със сливенския кмет многократно са обсъждали проблемите на общината и продължават да работят за решаването на проблема с огромния размер просрочени задължения, натрупани от предишни управления. С новата общинска облигационна емисия са разплатени старите просрочия за капиталови разходи, но са останали около 18 млн. лева задължения за текущи разходи.

„Имали сме над десет срещи в Министерството на финансите, свързани с оздравителния план на Сливен. Механизмът действа много добре, но за съжаление действа отскоро“ – е мнението на Горанов. Според него, ако този механизъм за финансово оздравяване на общините е работел преди няколко години, вероятно състоянието на Сливен нямало да е такова, каквото е в момента. Оздравителната процедура е можело да стартира много по-рано, преди да се натрупат такъв обем задължения.

Владислав Горанов беше в Сливен по повод провеждането на кръгла маса на тема „Конкурентноспособно и пазарно ориентирано земеделие“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.