Владо Бучковски: Ако бяхме използвали инструментите в Договора за приятелство, нямаше да стигнем до тази криза с България

Владо Бучковски

Специалният пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски подчерта, че Северна Македония е отправила предложение към България, в която фокусът на вниманието се насочва към инфраструктурните проекти, общите капиталните проекти, сътрудничеството в областта на образованието, културата, медиите.

"Част от документите, предизвикали буря от негодувание сред македонската общественост, е обяснителният меморандум на МВнР на България. В частта, в която се говори за атмосферата, създадена в Македония около прилагането на Договора за приятелство и добросъседство, се посочват три личности, които, според българската страна, упорито се борят за спазването на Договора – сред тях е моето име, на проф. Денко Малевски и на бившия премиер Любчо Георгиевски", коментира Владо Бучковски, който и бивш министър-председател на страната си, на съвместна пресконференция с министъра на външните работи Буяр Османи.

В изказването си пред медиите Османи подчерта, че е създадена „поредица от механизми, чрез които се опитваме да възстановим доверието в политическия диалог между двете държави, особено да върнем доверието в Договора от 2017 г. Работи се върху допълнителни форми на планове за действие, чрез които не само декларативно, но и на практика да засилим ролята на Договора за приятелство и неговото прилагане.

"В тази връзка намеренията ни са да се посветим на прилагането на договора чрез назначаването на специален пратеник, чийто мандат е реализацията на въпросите от интерес на двете страни и връщане на доверието и преодоляване на различията по откритите въпроси“, обясни министърът.

„Държа да подчертая, че не назначаваме техническо лице, а бивш премиер, който има съществен принос в развитието на отношението и е добър познавач на двустранните отношения между двете държави“, подчерта Османи.

Той уточни, че така се попълва дипломатическата празнина, тъй като все още Македония няма посланик в София. „Бучковски ще бъде по-силен политически представител, отколкото който и да е редови дипломат“, категоричен беше Османи.

Владо Бучковски на свой ред декларира задоволството си, че през следващата година ще работи с министър Османи и с външно министерство в опит да бъде намерено решение и да се деблокира процеса на европейска интеграция за Северна Македония.

„Вярвам, че с опита си и с доверието, което имам и от страна на българското общество, ще бъда ясен сигнал за решителността на нашето правителство да изпълни ангажиментите си от Договора за приятелство“, заяви Бучковски.

Той заяви, че е убеден, че може да се стигне до решение, което да деблокира процеса, а от друга страна ще бъде в „духа на европейските ценности с почитането на нашето достойнство“.

„Не знам дали за една седмица може да се случи чудо, но до последният момент ще трябва да се борим да се намери решение“, каза Бучковски в отговор на въпрос относно очакванията през декември за приемането на претоварената рамка и определянето на дата за начало на преговорите със Северна Македония.

„Имам опита, отзивите от влиятелни кръгове в София, които очакват резултатите от променените обстоятелства през последните два месеца“, заяви той.

Комисията работи интензивно, имаме инструменти, предвидени в Договора за приятелство. Ако те бяха използвани досега, нямаше да стигнем до тази криза, каза още Владо Бучковски.

Коментари

Задължително поле