Влак с тирове облекчава трафика между България и Румъния

Първият влак, натоварен с тирове, който прекосява Румъния и прави връзка между Сучава (Североизточна Румъния) и България отпътува от гара Дорнещ в 00:38 ч. и ще пристигне в Русе в 16:00 ч. Превозът има за цел да елиминира тежкия трафик по шосетата в Румъния, съобщават вестниците "Адевърул" и "Ромъния либера".

Товарното подразделение на румънските железници (CFR Marfa) организира първия превоз RoLa в рамките на програма, финансирана от Администрацията на фонда за околна среда, по маршрута Дорнещ-Гюргево Север-Русе и обратно.

Превозите тип RoLa ще бъдат осъществявани в пълни влакове с максимум 20 специализирани вагона, които са натоварени с 20 тира. Превозните средства ще бъдат изпращани от Украйна към България, Гърция или Турция, а по време на транспорта шофьорите им ще пътуват в кушет-вагони на товарното подразделение на румънските железници.

На 6 юли Администрацията на Фонда за околна среда съобщи, че е одобрила проекта на подразделението за товарни превози на румънските железници. Жп компанията притежава 160 специализирани вагона за превоз на камиони и е единственият железопътен оператор на товари в Румъния, който притежава такива вагони.

Преди време компанията е осъществявала такива превози от Австрия до Румъния, припомня "Адевърул".

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа