Силите на Халифа Хафтар свалиха турски боен дрон

Трети сме по малък държавен дълг

Три приоритета за развитие на Югозапада до 2027 г., София и Благоевград – центрове на растеж

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Националната лотария е 100% законна, държавното тото е безхаберно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 януари 2020

Военното министерство: Няма да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Няма добри пътища до туристическите атракции

До 200 хил. лв. глоба за нелегално гориво (обзор)

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 23 януари 2020 г.

Румен Радев: Израел превръща пустинята в градина, България върви в другата посока

Само през януари в „Левски“ са вкарани над 2 млн. лв.

Васил Божков: Надявам се премиерът да вземе правилно решение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Вложиха близо 300 000 лева в реконструкция на храм, строен от ученик на Колю Фичето С 46 000 лева са реставрирани стенописите и църковната утвар

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” във великотърновското село Плаково е напълно ремонтирана като в обекта са вложени общо 291 800 лева. Това съобщи кметският наместник Петя Кънчева.

Храмът е паметник на културата от местно значение и е дело на ученик на Колю Фичето. Църквата е ремонтирана в продължение на няколко години, като Министерството на културата осигури за нея над 200 000 лева.

Направена е реконструкция на камбанарията, а с целево финансиране са извършени консервационни и реставрационни дейности върху общо 26 храмови икони. Иконите са възстановени от екип от реставратори от Регионалния исторически музей във Велико Търново под ръководството на Диана Тотева, главен уредник в отдел „Християнско изкуство“.

С транш от 46 000 лева от МК пък бе завършена реставрацията на църковното обзавеждане, което представлява комплекс от културни ценности. Реставрирани бяха религиозните сцени върху иконостаса – сцената „Разпятие”, със Света Богородица и Свети Йоан Богослов, както и цикълът „Шестоднев”.

zarkvaОригиналния си вид възвърнаха също владишкия трон и храмовият проскинитарий.

На базата на още един проект за 45 800 лева, подготвен от кметството, през миналата година културното ведомство обезпечи финалните ремонтни дейности.
„Бяха укрепени двата малки свода, почистени и реставрирани стените, подменена ел. инсталацията, бе ремонтирано стълбището към камбанарията, монтирани нова врата и прозорци, и плочникът пред храма също беше обновен“, разказа Петя Кънчева.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” е осветена през 1847 г. Тя е построена върху основните на стар храм и е дело на ученик на майстор Колю Фичето. Иконостасът е създаден от тревненски майстори и е един от малкото, които са запазени в автентичния си вид. Автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Всички творби са изпълнени в темперна техника върху дървена основа. Те са рисувани в периода 1846-1850 г. Той представлява безценен паметник на тревненското възрожденското резбарско и зографско изкуство.

„След като приключи напълно ремонта през декември миналата година, обновеният храм посрещна миряни още на Стефановден“, сподели Петя Кънчева.
Предстои неговото официално освещаване след мащабния ремонт.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.