ВМРО предлага 5 лв. на глас партийна субсидия

Искрен Веселинов

Субсидия за партиите от 5 лв. ми се струва приемлив вариант. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ВМРО Искрен Веселинов.

Той посочи, че категорично подкрепя намаляването на размера на партийните субсидии. „Трябва обаче да се направи дебатът така, че да се гарантира минимумът за съществуването на политическите партии – това е нашето виждане. Дали този минимум ще се гарантира чрез държавни субсидии, каквото е моето виждане, или през някакви други механизми, които легално да позволят на партиите легално да декларират средства, трябва да се изясни“, коментира той. Веселинов припомни, че в предишния мандат „Патриотичен фронт“ внесе предложение за 5 лв. за субсидиите на партиите. „Така че това ми се струва много приемлив вариант“, заяви той.

Коалицията „Обединени патриоти“ не работи от поне 6 месеца, разкри Веселинов.

„Смятам, че това, което се случва в коалицията, са по-сеизмични трусове след земетресението на евроизборите. Нашият апел е колегите, които не получиха много добър резултат – специално за „Атака“ говоря, да се научат да губят, да приемат загубата и да търсят вината не в другите, а в себе си. И мисля, че тогава отношенията могат да се нормализират“, заяви Веселинов. Той посочи, че ВМРО няма за цел да затъва в блатото на коалиционен скандал, защото това би било безсмислено. „Опитваме се да не наливаме масло в огъня. А накъде – ще покаже общата воля на трите партии“, обясни Веселинов.

Той заяви, че ако коалицията се разпадне, има различни възможни варианти – самостоятелно участие на трите партии или коалиция на ВМРО с НФСБ. „Когато имаш партньор, очакваш да има диалог. Не може да бъдеш в състояние на перманентен скандал 2 години. Каракачанов дори сини каски слага, за да демонстрира определени намерения. Лично аз съм участвал в насочването на поне 7 или 8 коалиционни съвета, които се бламират от партньори. Но в един момент търпението свършва, като отсреща не виждаш минимум воля и минимум желание за добронамереност“, коментира народният представител от ВМРО.

Веселинов обясни, че от страна на ВМРО не е имало негативно изказване или целенасочени опити злепоставяне към никой от партньорите. „Това е нашето виждане и то очевидно не съвпада с някои от вижданията на коалиционните партньори. И пътищата може да се разделят. Не смятам, че от два месеца в коалицията има парламентарен живот, защото групата не се събира. Нямаме общи позиции, формираме ги буквално в зала на база на присъстващите колеги. Всичко е насипно и коалицията не работи от 6 месеца поне – това е факт. Това състояние е вредно и очевидно не може да продължава безкрайно“, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика