Внасяме ток през зимата

Ще има драстична диспропорция при възможностите за покриване на вътрешното потребление на ток, предупреждават от ЕСО.

Това предупреждават от Енергийния системен оператор

Износът ще бъде невъзможен, може да се наложи активиране на резерва

У нас не се предвиждат нови мощности

Износът на електроенергия от България през зимата не само ще бъде невъзможен, но ще се наложи да внасяме ток. Това посочват от Електроенергийния системен оператор в Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2020-2029, внесен в КЕВР.

От ЕСО предупреждават, че ще има драстична диспропорция при възможностите за покриване на вътрешното потребление на ток. В някои години дори ще се наложи активиране на бавния третичен резерв и/или внос на електрическа енергия, пише в документа.

Според дружеството още по-тежко ще е положението, ако се съчетаят продължителни екстремални зимни условия, изчерпан първичен енергиен ресурс във ВЕЦ и кондензационните централи и завишена аварийност на мощностите, каквато бе ситуацията през януари 2017 г.

За да се избегнат подобни критични ситуации, от ЕСО обясняват, че са започнали да провеждат търгове за доставка на бавен третичен резерв от потребители на електрическа енергия. Присъединяването ни към европейското обединение “в рамките на деня” пък би ни позволило да покриваме евентуален недостиг чрез внос.
За първи път в плана ЕСО е взел предвид влиянието на електроенергийната система на Турция върху региона.

Прогнозите на турския оператор са за голям ръст на нови генериращи източници над 140 GW инсталирана мощност до 2040 г. В същото време у нас не се предвиждат нови мащабни източници на електрическа енергия, достъпни 24 часа в денонощието, които да не отделят парникови газове. Това ще доведе до повишаване на транзитните потоци през нашата страна в направление изток-запад и “може да направи българо-турската и българо-сръбската граница тесни места, които биха ограничавали свободната търговия”. Транзитът през България би станал още по-голям, при редуциране на производството от генериращите мощности в комплекса “Марица изток”, посочват от ЕСО.

Коментари

Задължително поле