Убиецът на Кристин няма да бъде съден по съкратеното съдебно следствие

Мартин Трифонов ще бъде изправен пред съда до 2 месеца

Убиецът на 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря ще бъде изправен пред съда до 2 месеца. На толкова възлиза определеният от закона срок за провеждане на първото, разпоредително, заседание по делото, след като Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт, съобщиха от Окръжния съд в Сливен.

След разпоредителното заседание, в едномесечен срок ще бъде насрочено заседание по общия ред. Мартин Трифонов /21 г./ няма да бъде съден по съкратеното съдебно следствие, което позволява присъдата да бъде намалена с една трета, ако обвиняемият признае фактите и обстоятелствата по обвинителния акт, коментира председателят на Окръжния съд Мартин Данчев. Приетите промени в закона налагат забрана за съкратеното следствие по отношение на умишленото убийство. Това означава, че в хода на процеса ще се проверяват доказателствата, а при необходимост могат да бъдат изискани нови.

Срещу Трифонов са повдигнати три обвинения: за умишлено убийство на малолетно лице, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост; за опит за изнасилване и за блудствени действия. Най-тежкото наказание по тях е от 10 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, каза говорителката на Окръжната прокуратура Ваня Белева.

Кристин бе убита на 15 август, на метри от дома на баба си и дядо си, където живее. Трифонов видял детето в близкия магазин, където отишло да си купува сладолед, тръгнал след него и го нападнал. След жестокото убийство той се укри. Полицията го залови на следващия ден след претърсване, в което се включиха и много доброволци от селото. При задържането Трифонов е бил прострелян в крака. В областната болница бяха извършени две операции. По-късно бе транспортиран под засилена охрана в болницата към софийския затвор, където се намира и до момента. В съдебното си досие Трифонов има стара присъда за блудство.

Гнусните престъпления предизвикаха вълна от гняв и възмущение. Бабата на Кристин, близките и жителите на Сотиря откриха подписка с искане за най-тежкото наказание за убиеца. Подписката бе подкрепена от десетки хиляди граждани от цялата страна. Под обществения натиск парламентът гласува промени, с които съкратеното съдебно следствие отпадна в случаите на тежки умишлени престъпления срещу личността. Това дава надежда на близките на жертвите, че ще има възмездие за насилствено отнетия живот.

Коментари

Задължително поле