Внимание, идват варварите на Европа!

През последните дни водеща тема у нас и най-вече на Острова, е потенциалният расистки скандал, който може да гръмне в понеделник в София. Футболисти и треньори на Англия се опасяват, че ще станат жертва на расова дискриминация от феновете на България по време на квалификацията за Евро 2020. Темата бе преекспонирана заради скандиранията на... роден запалянко на „Уембли“ преди повече от месец. Но тогава въпросният злосторник бе единичен случай и нямаше организирани освирквания от страна на сектора за гости. Уви, джентълмените побързаха да се обидят и да размахат пръст на българския си съперник превантивно.

Факт е, че имаше подобни обидни подмятания по време на последния мач между двата тима на националния стадион „Васил Левски“ през 2010 година. Но България далеч не е най-расистката страна. В Италия и Русия, например, проблемът е далеч по-сериозен и там все още са безсилни в борбата срещу този бич.

Но в навечерието на визитата на „Трите лъва“ в столицата ни, някак като в британска мъгла остана забулен един далеч по-сериозен проблем, чийто решение не се намира вече десетилетия. А последствията от него в повечето случаи са далеч по-болезнени и опустошителни – безобразията на английските фенове по света. Те всяват смут и страх във всяка страна, в която техните любимци играят. А от този уикенд ще се настанят удобно по кръчми и барове в центъра на София.

Последният пример е Чехия. Дори Марк Робъртс, шефът на полицията, отговаряща за сигурността на феновете на Англия, призна за висок процент на потенциална опасност. Началникът на департамента разкри, че е пътувал 3 пъти за последната половин година до Прага, за да дискутира сигурността заради опазването на реда от евентуални сблъсъци между двете агитки. Дори изрази мнение, че предпочита един такъв мач да не се състои изобщо.

Всъщност основният проблем в действителност не са чешките фенове, а слабостта на британците към чашката и проблемите. А Чехия може да няма към днешна дата силен национален отбор, но за сметка на това вкусът на местната бира е с константа величина, имаща славата на една от най-добрите в света. И бъдете сигурни - на стадиона в чешката столица пияните англичани са били повече от трезвите.

Историята на английското хулиганство, съпътстващо мачовете на националния отбор, е просторна колкото терена на митичния „Уембли“ в очите на български национал. Например през юни учениците в Гимараеш получиха изненадващ подарък – почивен ден от училище. Причината обаче не бе национален празник или мач на Кристиано Роналдо, а страх от същите тези гостуващи привърженици на футбола за финалната четворка от Лигата на нациите.

На местните деца им бе препоръчано да стоят по домовете си, за да не се сблъскат с агитката на англичаните. Да, нищо, че в дебелите книги пише - футболът е създаден да носи наслада и удоволствие на феновете.

И пак в Португалия същите тези хулигани влязоха в сблъсък с органите на реда в навечерието на срещата с Холандия, но в Порто. А преди друг един мач с „лалетата“, но в Амстердам, през 2018-а задържаните английски хулигани в столицата на ниската земя бяха над 100. Причината се оказа банална за традициите на английските запалянковци - щурмуваха местни полицаи с бутилки от алкохол. Редица кадри от сраженията има и в интернет платформите за споделяне на видеа, както от тези схватки, така и от много други през годините.

Дванайсет месеца по-рано Лукас Подолски, легендарният играч на Германия, бе изпратен „подобаващо“ от феновете на Англия в своя бенефис за Бундестима. Нападателят изигра последните си минути за националния отбор под песните на англичаните, свързани с... Втората световна война.

А арсеналът от рефрени на агитката на „Трите лъва“ включва и такива, обиждащи папата, подигравки с талибаните и Ирландската републиканска армия. Въпросните творения на глупостта гордо се пеят по барове и стадиони из цял свят.

По време на големите футболни форуми органите за сигурност на страната домакин впрягат всички усилия в дните, когато Англия играе. Но и това не помага. Единствено на Евро 2016 във Франция на лудите глави от Острова им дадоха урок. Около 200 обучени и организирани като командоси руски запалянковци попиляха от бой клатушкащата 5-хилядна агитка от Острова. Инцидентите бяха десетки, а ранените стотици като по чудо не се стигна и до смърт при свирепите стълкновения в Марсилия и Лил. Но руснаците явно имаха и цел – да натупат англичаните така, че да ги откажат дори от мисълта да вилнеят на Мондиал 2018. И го сториха – на световното в Русия бираджиите от Острова се държаха като девици от манастир.

УЕФА вече е заплашвала Англия с дисквалификация на две европейски първенства. Въпросното във Франция и 16 години по-рано по време на Евро 2000 в Белгия и Холандия, когато хулиганите носещи герба на „Трите лъва“ тормозиха всичко, което им се изпречеше на пътя.

Апропо - трудно могат да бъдат описани всички инциденти, свързани с въпросните привърженици както на футбола, така и на суматохата, защото такива има на почти всеки гостуващ мач. Да му мисли родната полиция, която агонизира в опитите да опази малките родни агитки по време на мачовете от вътрешното първенство, а сега трябва да спира най-големите варвари сред феновете в Европа. Така че в понеделник, ако забележите съмнителни субекти с бели фланелки, говорещи на неразбираем език вследствие на литри изпит алкохол, това са англичаните. И не ги засягайте на расова или каквато и да е основа, защото са тънкообидни и бързо се палят, а след тях остава само погром и кървави следи...

Коментари

Задължително поле