Водата в София поскъпва догодина

На 3 декември предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да проведе обсъждане на новите цени на водата.

КЕВР предлага увеличение с 6 на сто

В 17 града ще плащат по-ниска цена 

ВиК дружествата не са изпълнили инвестициите 

Водата в София поскъпва от 2021 г. Столичани ще плащат за кубик студена вода по 2,93 лева при 2,76 лева през тази, или с 6 на сто повече. Това предвижда проект за цените на водата в страната, предложен от Комисията за енергийно и водно регулиране.

По-скъпа ще е водата и в Плевен - с 2 на сто. Минимално увеличение е заложено за Варна и Кърджали - с около процент, и Пловдив и Перник с около 0,3 - 0,4 на сто. В 17 града обаче от Нова година ще плащат по-ниски сметки за вода. В Сливен цената пада с 14 на сто и кубик студена вода ще струва 2,37 лева. В Добрич намалението е с 13 на сто, а в Бургас и Видин - с 10%. За Русе регулаторът предлага цената да стане 2,94 лева за кубик при 3,16 лева през тази година, или с близо 7 на сто по-малко.

В Габрово намалението е с 10 стотинки за кубик. Поевтиняване е заложено още за Силистра, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Ловеч и Разград.

Причината за предложените по-ниски цени е, че ВиК дружествата не са изпълнили заложените в бизнес плановете им инвестиции, коментираха от КЕВР пред “Труд”. От там уточниха, че през 2019 г. е изтекъл 3-годишният регулаторен период, след който е направен анализ на състоянието на всички дружества. На четвъртата година законът позволява КЕВР да предложи корекция на цените на тези ВиК оператори, които не са изпълнили плана си, допълниха от регулатора.

Коментари

Задължително поле