Водата в страната продължава да поскъпва

15% е средното увеличение на услугата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече е одобрила бизнес плановете на ВиК операторите от 14 области в страната, а в тях средното увеличение на цената на водата е около 15%. До дни трябва да влязат в сила плановете и на операторите в Добрич и Видин, което означава, че 66% от населението у нас е в области с одобрени бизнес планове на водните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, който участва на конференция, организира от Камарата на строителите и Българската асоциация по водите. Експерти от КЕВР уточняват, че поскъпването е различно и зависи от това дали потребителят плаща само за питейна вода, или в цената са включени и канализация и пречистване. Около две трети от населението е свързано към канализационна мрежа, а половината – към пречиствателни станции. Това означава, че само за 50% от потребителите цената е трикомпонентна – довеждане на питейна вода, канализация и пречистване.

“Водата ще продължава да поскъпва и през 2018 година и това е неизбежно”, коментираха за “Труд” водни експерти. Данните за увеличението на услугата са заложени в бизнес плановете на ВиК дружествата, които са за 5-годишен период.

Припомняме, че след София, където услугата поскъпна с 18% през пролетта, това се случи и в други големи градове, а операторите са заложили ново повишение догодина, по което трябва да се произнесе регулаторът. Само преди дни хора от Сливенско протестираха срещу вдигането на тарифата на ВиК оператора като блокираха подбалканския път в посока от Бургас към София. Жители на други малки общини също изразиха недоволство от “окрупняването на сектора и липсата на справедливост от факта, че цената на водата се решава на ниво област”.

Според Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, която участва на форума, в страната има 90 хил. км ВиК мрежа, 6 хил. водоизточника и над 90 пречиствателни станции, а за постигане на съответствие с европейските норми за водна инфраструктура са необходими 12 млрд. лева. Крумова бе категорична, че основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не оперативна програма “Околна среда”, а цената на услугата и това е целта на реформата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес