На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Водата в страната продължава да поскъпва 15% е средното увеличение на услугата

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че регулаторът е одобрил бизнес плановете на 14 ВиК оператори, с което се покрива 61% от населението у нас. Снимка БУЛФОТО

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече е одобрила бизнес плановете на ВиК операторите от 14 области в страната, а в тях средното увеличение на цената на водата е около 15%. До дни трябва да влязат в сила плановете и на операторите в Добрич и Видин, което означава, че 66% от населението у нас е в области с одобрени бизнес планове на водните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, който участва на конференция, организира от Камарата на строителите и Българската асоциация по водите. Експерти от КЕВР уточняват, че поскъпването е различно и зависи от това дали потребителят плаща само за питейна вода, или в цената са включени и канализация и пречистване. Около две трети от населението е свързано към канализационна мрежа, а половината – към пречиствателни станции. Това означава, че само за 50% от потребителите цената е трикомпонентна – довеждане на питейна вода, канализация и пречистване.

“Водата ще продължава да поскъпва и през 2018 година и това е неизбежно”, коментираха за “Труд” водни експерти. Данните за увеличението на услугата са заложени в бизнес плановете на ВиК дружествата, които са за 5-годишен период.

Припомняме, че след София, където услугата поскъпна с 18% през пролетта, това се случи и в други големи градове, а операторите са заложили ново повишение догодина, по което трябва да се произнесе регулаторът. Само преди дни хора от Сливенско протестираха срещу вдигането на тарифата на ВиК оператора като блокираха подбалканския път в посока от Бургас към София. Жители на други малки общини също изразиха недоволство от “окрупняването на сектора и липсата на справедливост от факта, че цената на водата се решава на ниво област”.

Според Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, която участва на форума, в страната има 90 хил. км ВиК мрежа, 6 хил. водоизточника и над 90 пречиствателни станции, а за постигане на съответствие с европейските норми за водна инфраструктура са необходими 12 млрд. лева. Крумова бе категорична, че основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не оперативна програма “Околна среда”, а цената на услугата и това е целта на реформата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Водата поскъпва с 15%,а пенсиите с3.8%,но чак след 7месеца! Заплатите с 8-9%. Киро още е на кирия,някъде в Испания.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.