Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража на служителя на МВР, задържан с половин тон нелегален тютюн

Камери вместо огледала В електрическата Honda водачът избира дали да вижда нормално или широкоъгълно изображение

Българската попара влезе в класация на Си Ен Ен за екзотични закуски

Българско кисело мляко по японски Котоошу – рекламно лице на продукта

Самолет излезе от пистата на летище в САЩ Няколко души са пострадали при инцидента

Жан-Пол Белмондо целувал най-красивите жени След тежък инсулт през 2001-а успява отново да възвърне говора си

Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Служител на МВР обвинен за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене (ВИДЕО)

Прага – позната и винаги изненадваща Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Цветна кухня за естети

Корнелия Нинова оттегли оставката си Председателят на БСП: Още не съм умряла, и наследството ми не е открито

Мирослав Найденов: Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости

Битките за коса в елита на спорта

Водата в страната продължава да поскъпва 15% е средното увеличение на услугата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече е одобрила бизнес плановете на ВиК операторите от 14 области в страната, а в тях средното увеличение на цената на водата е около 15%. До дни трябва да влязат в сила плановете и на операторите в Добрич и Видин, което означава, че 66% от населението у нас е в области с одобрени бизнес планове на водните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, който участва на конференция, организира от Камарата на строителите и Българската асоциация по водите. Експерти от КЕВР уточняват, че поскъпването е различно и зависи от това дали потребителят плаща само за питейна вода, или в цената са включени и канализация и пречистване. Около две трети от населението е свързано към канализационна мрежа, а половината – към пречиствателни станции. Това означава, че само за 50% от потребителите цената е трикомпонентна – довеждане на питейна вода, канализация и пречистване.

“Водата ще продължава да поскъпва и през 2018 година и това е неизбежно”, коментираха за “Труд” водни експерти. Данните за увеличението на услугата са заложени в бизнес плановете на ВиК дружествата, които са за 5-годишен период.

Припомняме, че след София, където услугата поскъпна с 18% през пролетта, това се случи и в други големи градове, а операторите са заложили ново повишение догодина, по което трябва да се произнесе регулаторът. Само преди дни хора от Сливенско протестираха срещу вдигането на тарифата на ВиК оператора като блокираха подбалканския път в посока от Бургас към София. Жители на други малки общини също изразиха недоволство от “окрупняването на сектора и липсата на справедливост от факта, че цената на водата се решава на ниво област”.

Според Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, която участва на форума, в страната има 90 хил. км ВиК мрежа, 6 хил. водоизточника и над 90 пречиствателни станции, а за постигане на съответствие с европейските норми за водна инфраструктура са необходими 12 млрд. лева. Крумова бе категорична, че основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не оперативна програма “Околна среда”, а цената на услугата и това е целта на реформата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Водата поскъпва с 15%,а пенсиите с3.8%,но чак след 7месеца! Заплатите с 8-9%. Киро още е на кирия,някъде в Испания.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.