Вода с лимон забавя стареенето, спира рака

Има поне 14 причини да се пие всяка сутрин

Да се пие вода с лимонов сок всяка сутрин е прост начин човек да се чувства здрав и тонизиран. Оказва се, че тази обикновена и лесна за приготвяне напитка има впечатляващ ефект не само за бързо събуждане и чувство на свежест. Тя ускорява естествената детоксикация на организма, подобрява храносмилането, алкализира средата в тялото. Ползите от навика денят да започва с лимонена вода са многобройни. Ето 14 от тях.

Подобрява храносмилането

Лимоновият сок има състав близък до този на стомашния сок и улеснява изхвърлянето на токсините от стомашно-чревния тракт. Помага при лошо храносмилане, киселини в стомаха и подуване на корема. Подпомага изпразването на червата, хидратира  дебелото черво, стимулира секрецията на жлъчка и прави изпражненията по-меки.

Възпрепятства възпалителните процеси

Лимоните отстраняват пикочната киселина от ставите, което е сериозен бонус. Една от основните причини за възпалението и болката в ставите е именно натрупването на пикочна киселина в тях.

Алкализира тялото

Въпреки че лимонът е кисел, той е една от най-алкализиращите храни. Когато тялото е подкиселено от прекомерна употреба на захар, червено месо и тестени изделия, има перфектни условия за възпалителни процеси, затлъстяване, диабет, рак и Алцхаймер.

Стимулира имунната система

Витамин С усилва имунитета и улеснява усвояването на желязо от храната - другият важен микроелемент за имунната ситема. Лимоновият сок, консумиран редовно, е изпитано средство за предпазване от грип и настинки.

Мори вируси и бактерии

Лимоните имат антибактериални и антивирусни свойства и затова се препоръчват при грип, настинки, възпалено гърло. Хората, които пият всеки ден лимонена вода, по-рядко имат подобни проблеми.

Намалява риска от някои видове рак

Антиоксидантите в лимона не само забавят процесите на стареене, но намаляват риска от някои видове рак. Обяснението е, че неутрализират киселинността на средата в тялото. А раковите клетки се развиват най-добре в кисела среда, докато в алкална не „виреят”.

Подобрява работата на мозъка

Богати на магнезий и калий, лимоните имат благотворен ефект върху мозъка и нервната система, а лимоновата вода облекчава симптомите при стрес и депресия. Избистря мисълта, подобрява концентрацията и е перфектната напитка за хора, чиято работа е стресираща и напрегната.

Хидратира тялото

Обезводняването е сериозен проблем на съвременния човек, който забравя да пие вода. А дехидратацията е причина за куп здравословни проблеми поради невъзможността за нормално протичане на различни процеси в организма, както и за детоксикацията му. Лимоновата вода е по-приятна и освежаваща за пиене от обикновената, тя зарежда с енергия и тонизира тялото още от сутринта, подобрява и настроението.

Подпомага метаболизма и свалянето на излишни килограми

Когато се приема по-често през деня, а не само сутрин, лимонената вода помага да се избегнат закуските между основното хранене, потиска чувството за глад и поддържа усещането за ситост. Стимулира метаболизма, ускорява изгарянето на мазнините и съдейства за постигане на трайни резултати на хора, решили да намалят теглото си.

Чисти организма от отпадните продукти на обмяната

Сокът от лимон улеснява изхвърлянето на токсините от тялото и пречи те да се натрупват и да увреждат клетките, тъканите и органите. Той стимулира черния дроб да произвежда повече ензими и да функционира по-ефикасно. Действа като диуретик и елиминира токсините от уринарния тракт. Влияе на нивата на pH и създава среда, в която не могат да се развиват болестотворни бактерии, което е важно за страдащите от инфекции на уринарния тракт.

Потиска образуването на слуз и храчки

Лимонената вода намалява отделянето на слуз и храчки, които затлачват организма. В телата на хората, които консумират основно млечни продукти,  се образува повече слуз, която може да се ограничи донякъде с редовното пиене на лимонена вода.

Освежава дъха

Лимоните освежават дъха,тъй като унищожават бактериите в устната кухина. Лимоновият сок действа целебно на всяка част от тялото, но трябва да се пие винаги разреден с вода, тъй като лимонената киселина разяжда зъбния емайл.

Може да замести сутрешното кафе

Хората, които не могат без сутрешно кафе за събуждане, ще останат приятно изненадани от ефекта на чаша хладка вода с лимонов сок. Тя действа още по-ободряващо от кафето и дава достатъчно енергия на тялото за началото на деня.

Подмладява кожата, забавя стареенето

Лимоните са доставчик на антиоксиданти, които елимнират вредното действие на свободните радикали, виновни за преждевременното стареене на кожата. Витамин С поддържа еластичността й, забавя образуването на бръчки. Лимонената вода може да се използва и външно, като тоник за кожата, който има избелващ ефект. Не бива да се прилага, когато кожата ще се излага на силно слънце.

 

Как се приготвя

Просто е и отнема по-малко от 5 минути. Половин лимон се изстисква в чаша хладка вода и я превръща в целебна сутрешна напитка. По-едрите хора, с тегло над 80 кг, да изстискат в чашата си цял лимон. Водата да е хладка или със стайна температура, а не студена или гореща, тъй като за тях организмът хаби повече енергия, за да ги усвои. Хладката вода нежно събужда тялото и стартира храносмилателните процеси. Ако вкусът ви допадне, може да пиете повече от една чаша лимонова вода през целия ден - тогава тя може да е топла или студена. Ползите за ума и тялото са многобройни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве