Водещата на “Трафиканти” Мариана ван Зелер: Черните пазари са навсякъде около нас

Поредицата тръгва на 14 януари

“Трябваше да бягаме от лаборатория във високата част на Амазонка”

“В битката между страха и любопитството, за мен любопитството винаги печели”

- Мариана, какви истории могат да очакват зрителите от поредицата ви “Трафиканти”?
- “Трафиканти” е едно пътешествие до черните пазари по света. Разглеждаме различни теми във всеки епизод и в този първи сезон се фокусирахме върху пазара на фентанил, различни измами, тражик на тигри, стероиди и др. Във всяка от частите един има едно диво и завладяващо пътешествие из невероятни подземни светове.

- Какви са най-големите заблуди за черните пазари?
- Че съществуват и действат някъде из далечни места, в скрити подземни светове. Всъщност черните пазари са много по-често срещани и по-широко разпространени, отколкото подозираме, те наистина са навсякъде около нас и в много случаи оперират на открито.

- Кой сектор на подземната икономика е най-опасен, според вас? 
- Мисля, че всяка незаконна дейност, престъпна организация или черен пазар се обвързват с някакъв тип опасност. Но има различни мащаби. При търговията с наркотици или секс трафика има повече насилие от разпространението на стероиди в САЩ, например.

- Вашата работа е много рискована. Как намирате смелост да прекрачвате тези граници и да ходите там, където други не биха стъпили?
- Много рано научих един от най-важните съвети за всеки журналист -трябва имаш постоянство и упоритост. Много съм упорита, а също и много любознателна. Винаги казвам, че голяма част от работата, която върша, е в много опасни среди, но в битката между страха и любопитството, за мен любопитството винаги печели.
Водена съм също от съпричастност и желание да разбера. Крайната цел е да се опитаме да разберем трафикантите, контрабандистите и хората, които управляват тези светове. При мен постоянството и упоритостта са водещи и не приемам не за отговор.

- Как се подготвяте за поредица като “Трафиканти”? Колко трудно е да се получи достъп до подобни престъпни организации и мрежи?
- Най-предизвикателната част от работата ми е да успея да получа достъп до тези светове. В някои случаи това става благодарение на източници, върху които работя и надграждам повече от 15 години. Прекарах последните 15 години от живота си и кариерата си като журналист в правене на разследвания за подземния свят, а в много случаи и за черните пазари.

В основата е изграждане на доверие и постоянството, човек не трябва да се отказва, трябва да опитва отново и отново. Дори когато нещата не се получават, не може просто да се откажем. Имахме подобен случай при първото заснемане, което направихме за поредицата. Пристигнахме в Перу за епизода, свързан с фалшифицирането, и целият достъп, който смятахме за напълно организиран, пропадна в последния момент и трябваше да започнем от нулата. Така в основата на нещата е убеждението, упоритостта и способността да накараме хората да ни се доверят.

Ако се доверите на хората и се отнасяте с уважение, и те ще ви се доверят и ще се отнасят към вас с уважение.

- Имаше ли моменти по време на снимките, в които се почувствахте особено заплашена?
- Бях заплашенa от измамник от Ямайка, който каза, че ще ограби мен и екипа ми, трябваше да избягаме от лаборатория във високата част на Амазонка, в дъждовната долина на Перу, защото бяхме забелязани и се наложи да се измъкнем оттам с цялото си оборудване.

В Мексико също имаше ситуация, в която към нас идваха морски пехотинци, а въоръжените хора, с които бяхме, ни казаха, че ще има престрелка, че ще се озовем в центъра є и няма да могат да ни защитят. Докато ни казваха това морските пехотинци приближаваха към нас и бяхме приклещени в ситуация, при която не знаем дали да бягаме с тях и да изглеждаме подозрителни, сякаш сме част от тяхната група, или да се крием и да изглеждаме още по-подозрителни.

Заснехме всичко това, всички тези моменти, защото много искахме да дръпнем завесата и да покажем какво се случва зад кулисите, не само интервютата, които правим, но и действието. Да покажем колко е трудно да се работи в тези светове и да се добием достъп до тях.

Нашият гост

Мариана ван Зелер е кореспондент и разследващ журналист с огромен опит в подземните светове и престъпните мрежи - от наркокартелите в Мексико до оръжейните и опиоидните канали в САЩ. Нейното разследване за Fusion от 2016 г. “Death by Fentanyl” е удостоено с награда “DuPont”. За своя доклад “Rape on the Reservation”, посветен сексуалното насилие в индианските резервати, е отличена с приза “Livingston”, а документалният є филм за злоупотребата с наркотици и трафика на хапчета “The OxyContin Express” печели “Peabody”, и “Еми”.

През 2011 г. Мариана отразява нарковойната в Мексико и години наред се опитва да вземе интервю от наркобарона Хоакин “Ел Чапо” Гусман, но е изпреварена от Шон Пен. Но пък “Ел Чапо” и Пен разговарят за нейният документален филм “Chasing El Chapo”.

Сега тя е лицето на поредицата “Трафиканти с Мариана ван Зелер”, която стартира премиерно на 14 януари и ще се излъчва всеки четвъртък от 22 ч. по National Geographic.

В осем части Мариана разглежда сложната и често белязана от насилие вътрешна динамика на контрабандните мрежи. Докато се потапя все по-дълбоко в подземния свят, тя открива, че хората, които управляват тези канали много приличат на нас самите. Мариана разговаря с основни играчи в различни нелегални дейности - от трафиканти на тигри през международни измамници и фалшификатори, до търговци на оръжие и фентанил.

Коментари

Задължително поле