Водещи чужди физиотерапевти обучават екипа на Дома за медико-социални грижи за деца

Водещи физиотерапевти от чужбина обучават лекарите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна, където всяка година помощ търсят стотици подрастващи с различни заболявания. Последният лектор, който изнесе двудневен курс пред екипа, бе Беата Внук - инструктор по Бобат терапия за деца, преподавател в Академията по физиотерапия във Варшава и старши физиотерапевт в Център за интензивна терапия в полската столица.

Такъв курс се провежда за първи път в България. В рамките му Беата Внук демонстрира доказани техники за терапия на деца от 2 до 16 г. с неврологични заболявания, с различна степен на засягане на функцията на ръцете и с детска церебрална парализа. Тя показа и новостите при използването на специализираните средства за ортезиране, съобщиха от дома.

Практическото обучение е трето поред. Преди това специалистите усвояваха неинвазивни техники за преодоляване на спастичността при пациенти с двигателни увреждания. Знанията им предаде Бенедикт Бьомер – един от преподавателите с най-висок ранг в света в двете концепции - PNF (проприоцевтивно невромускулно улеснение) и Бобат. Спастичността е нарушение в мускулния контрол, при което мускулите стават твърди и движението е силно затруднено или невъзможно. От такъв проблем най-често страдат децата с церебрална парализа, посочиха специалистите от Дома за медико-социални грижи.

Те споделиха, че вече са натрупали опит и за преодоляване на проблемите в походката след курс с Марсел Гжебелуш, председател на Международната PNF асоциация.

Коментари

Задължително поле