Курсант от НВУ спаси жена в катастрофа, минути преди колата й да пламне

21-годишният сержант не разказал на никого, благодарствено писмо до ректора го издало

Курсант сержант Иван Станоев от Националния военен университет “Васил Левски“ (НВУ) във Велико Търново е спасил катастрофирала жена.

На 15 декември, пътувайки с личния си автомобил от Сандански към Велико Търново, той забелязал, че колата пред него излиза от пътя и се блъска в билборд, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Сержант Станоев спрял и оказал помощ на изпадналата в шок млада жена. Пострадалата била със счупена ръка. Курсантът успял да я обездвижи и се обадил на Бърза помощ.

За случая, станал на 15 декември, се разбрало в понеделник, когато ректорът на висшето училище получил благодарствено писмо от Анастасия Бойчева.

„Господин полковник, искам да изкажа искрени благодарности на човек на име Иван Станоев, който впоследствие разбрах, че е военнослужещ III курс в НВУ „Васил Левски”. При автомобилна катастрофа на главен път Е-79 на 15 декември 2019 година този добър човек взе адекватни мерки, като обездвижи счупената ми ръка, извика линейка и ме извади от колата, която 5 минути по-късно се запали. Радвам се че страната ни все още ражда такива добри и достойни хора”, се казва в текста на писмото.

Курсант сержант Иван Станоев уточни, че инцидентът е станал около 15,30 часа в района на Симитли. Той е шофирал след колата на Бойчева, която изведнъж се отклонява от пътя и се удря в билборд. Първото, което Иван прави, е да обездвижи счупената й под лакътната става ръка. Обажда се за линейка, по-късно забелязва, че от колата излиза дим и заради безопасността на жената я изважда от автомобила. Минути след това колата се запалва, а той потушава пламъците със своя пожарогасител и продължава по пътя си за Велико Търново.

Станоев обясни, че двамата не са се запознавали на мястото на произшествието, но ранената вероятно е запомнила номера на неговата кола и чрез регистрацията е установила името на своя спасител.

„Мисля, че постъпих правилно, както трябва да постъпва всеки човек. За жалост никой не спря. Така са ме възпитавали моите родители, че трябва да се помага в беда. Имал съм много подобни случаи. Разстоянието Велико Търново – Сандански е 400 км и всяка седмица има поне по една катастрофа. Преди две седмици на магистралата за София жена беше спукала гума. Имаше резервна и крик, но нямаше ключ да завие болтовете. Сменихме гумата с мои колеги…”

Иван Станоев е от село Микрево, Благоевградска област. В НВУ учи „Мотопехотни и танкови войски”. Споделя, че да е курсант е негова мечта още от детството.

Коментари

Задължително поле