Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“

Цветан Цветанов проведе среща с представители на Фондация „Америка за България“

Връщат дело срещу Огнян Стефанов Журналистът взел пари на ръка по поръчка на банкера-беглец Цветан Василев

Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

Военни курсанти правят авангардни проекти Двама възпитаници от НВУ сглобиха нано-сателит, техен колега със стипендия на Фондация „Еврика“ за авиоразработки

Възпитаници на НВУ печелят отличия на конкурси за авангардни инженерни проекти. Снимки: Авторката и НВУ

През 2017-а 30% от кандидат-военните се оказали болни

Възпитаници на Националния военен университет (НВУ) “Васил Левски” във Велико Търново масово печелят отличия на конкурси с авангардни инженерни проекти. Младши сержант Иван Димитров с военна специализация “Разузнаване” и младши сержант Мирослав Димитров с военна специализация “Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси” са сглобили нано-сателит с тегло под 1 килограм и проектирали космическата му мисия за наблюдение на Земята. В продължение на 5 дни във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, второкурсниците са участвали в специализирано обучение за проектиране и сглобяване на малки сателити. Това споделиха от ръководството на НВУ.
Поканата за участие била от университетския консорциум по аерокосмическо инженерство “UNISEC Global” със седалище в Япония. За събитието, в което участвали едва 15 българи, пристигнали трима научни работници и конструктори от японския университет “Nihon”. Нано, фемто и пико се наричат най-малките сателити в категорията Cubesat и са с тегло под 1 килограм. Според японските учени това е най-модерното в момента по отношение на академичната наука.

“До участие в такъв род обучение пък се допускат единствено кандидати, успели да преминат специализиран предварителен тест, който обхваща множество въпроси от математиката, програмирането, механиката, физиката и аерокосмическото инженерство”, изтъкват от командването на военния ВУЗ.

По време на тренинга курсантите се справили с решаването на сложни задачи, като например да програмират софтуер за сателит и да завършат една успешна космическа мисия на своето “малко” произведение. Двамата дори успели да напишат програмен код към всеки от хардуерните елементи на сателита с формата на кубче. Част от космическата мисия включвала определянето на полезен товар, описание на изстрелването, както и концепция за какво да се използва спътникът.

Пред началниците си униформените изобретатели разказали, че най-вълнуващият момент бил на финала, когато поставили външните панели и видели светлинния индикатор. “Това беше знак, че всичко работи, че цялата електроника, платки, датчици, панели са поставени и свързани правилно, там където им е мястото, и можем да го “изстреляме”, споделят талантливите конструктори.

Така с думите “Служа на Република България” двамата курсанти приели своите сертификати за преминатия курс, които им дават право да бъдат обучители. Мирослав и Иван са част от космически клуб “Space Division” в НВУ, където се учат да проектират космически мисии на куб-сателити.

“Същите курсанти наскоро завоюваха медали от полуфинал на конкурс на Европейската космическа агенция в конкуренция с повече от 20 държави. Призовите места двамата спечелиха именно с разработването на космическа мисия за екологичен мониторинг в полза на сигурността, чрез наблюдение с малки сателити”, допълниха с гордост командирите им.

Бригаден генерал Пламен Богданов.
Бригаден генерал Пламен Богданов.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов информира, че през 2016 година други шестима курсанти, отново под ръководството на преподавателя Георги Баев са участвали в Седмия световен симпозиум за приложение на нано-сателити на университетския консорциум по аерокосмическо инженерство “UNISEC Global”. На форума изявените младежи под пагон представили разработка за двойка сателити “Bulspace” за дистанционно наблюдение и реагиране при кризисни наводнения. След тази изява, двамата курсанти се амбицирали да започнат да сглобяват куб-сателити и в университета, като по този начин да предават знанията си и на следващите поколения бъдещи офицери.

Старши сержант Николай Бойчев пък е носител на стипендия в размер на 2000 лева на фондация “Еврика” и е бил изпратен на 15-дневно посещение в Китай. В първия етап на конкурса четвъртокурсникът от факултет “Авиационен” на НВУ и специализация “Летец-пилот” е представил пред комисията проекти “Автоматично затваряне вратите на самолетите в гражданската авиация”, “Подобряване на дуплексна система за разпространение на данни чрез лазер” и “Сонарна система, базирана на Arduino платка”. “Всеки кандидат има възможност да се състезава в няколко различни сфери като неговата е инженерни и технически науки. В нея се отпуска стипендия на името на българския учен и откривател Димитър Мишев. За именната стипендия кандидатстват 126 кандидати, като само петима са допуснати до финалния етап, който е индивидуално интервю. То пък се провежда от трима академици, двама професори и представител на китайската фирма “Хуаей ИКТ”, уточняват от НВУ.

В олимпиадата по написване на есе за обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, в която се включват участници от цяла Европа, възпитаниците на НВУ са в челната десетка.

Бригаден генерал Пламен Богданов съобщи пред “Труд”, че престижната олимпиада, която се провежда на две години, през 2018-а ще се състои в НВУ и ще е едно от събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

“По време на олимпиадата в края на май, във военния университет ще се проведе и заседание на изпълнителната група на Инициативата за обмен на млади офицери и курсанти в Европа. Това отново потвърждава авторитета на първия военен университет в Европа, който се приобщава към университетската програма “Еразъм”, коментира бригаден генерал Богданов.

Той допълва, че НВУ е получил институционална акредитация с най-високата оценка от 9,17, давана на военно учебно заведение.

През последните 2 години има увеличаване на броя на кандидатите за военния университет, като за приемните изпити се записват по над 500 души.

Под бойното знаме миналата година се заклеха и се врекоха да бранят народа и страната само 180 младежи.
Под бойното знаме миналата година се заклеха и се врекоха да бранят народа и страната само 180 младежи.

Националният военен университет “Васил Левски” е от малкото висши учебни заведения, които все още имат железни условия за прием и компромисите са немислими. Особено що се касае до курсантите. В същото време през последните две години държавата има нужда от повече офицери. 265 курсанти трябваше да приеме тази година НВУ. Под бойното знаме се заклеха и се врекоха да бранят народа и страната обаче 180 младежи.

Близо 100 души от кандидатствалите за курсанти тази година се оказали здравно негодни. Младите момчета и момичета не успели да покрият медицинския минимум, за да облекат униформите. Около 30% от кандидатите при прегледите се оказват със заболявания – белодробни, сърдечно-съдови, на опорно-двигателния апарат. Други пък имали психични проблеми, които не позволявали носенето на оръжие. Трети не отговаряли на изискванията за ръст и килограми.

“Причините са различни. Оказва се, че много от младежите не знаят какво са тръгнали да учат. Установяваме липса на социална интелигентност и компетентност у някои от младите хора. Част от тях се затрудняват да спазват установените порядки във военното училище, както и да ходят ежедневно на занятия. Това свидетелства, че в гимназията не са влизали редовно в час”, сподели бригаден генерал Пламен Богданов.

Той разказа, че при последния прием около 23% от кандидат-курсантите не са успели да издържат тестовете по физическа подготовка, а близо 15 на сто са се провалили на тестовете за психическа пригодност. “Голямото ми безпокойство е от общото физическо и здравословно състояние на младите хора у нас. Това се превръща във все по-труден за разрешаване казус при подбора на курсантите”, посочи началникът на НВУ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.