Воят в българската литература

Клубът на 18 автори на хорър „Лазарус“ издаде второ съвместно литературно произведение

Сборникът сграбчва читателя за гърлото и подшушва ужасяващи кошмарни тайни, изпълзели от мрачните глъбини на въображението

42-2Точно две години след трагичната кончина на един талантлив писател, преводач, редактор, рок журналист и инициатор на множество разнообразни културни дейности – Адриан Лазаровски, основаният в негова чест и памет клуб на авторите на хорър “Лазарус” издаде своето второ съвместно литературно произведение. “Вой” е сборник от осемнадесет хорър разказа, написани с много жар, усърдие, любов към жанра и внимание към детайла.

Първата колективна творба на клуба – сборникът “Писъци”, който излезе през 2016 г. – даде сериозна заявка, че противно на ширещото се мнение, че в България няма читави автори на истории от жанровете хорър, фантастика, фентъзи и пр., в родното литературно пространство врят и кипят немалко доказали таланта си творци, както и тепърва изгряващи такива. За това говори и безапелационното представяне на клуба на тазгодишните български номинации за ежегодното събитие за фантастика “Еврокон”, което се проведе в Дортмунд. Гласуването на 650 фена на фантастичното определи 9 първи места от общо 14 категории за членове и произведения на “Лазарус”, в това число и клубния сборник “Писъци”. А на самия конвент в Германия, автор от клуба бе отличен с награда за дебют. В допълнение, призовите места и добрите представяния на отделни автори в различни литературни конкурси затвърждават както тяхното индивидуално израстване като амбициозни развиващи се творци, така и качественото надграждане на самия клуб като цяло.

След успеха на “Писъци” беше време да се обърне специално внимание на творчеството на патрона на клуба Адриан Лазаровски. Благодарение на упоритата работа на негови членове, на книжния пазар излезе сборникът “Сбъдващия мечти”, който за пръв път събира на едно място всички негови разкази, които са били публикувани през годините в различни сборници, алманаси, вестници и списания. Задължително четиво за всеки истински ценител на автентичния хорър и жанрова литература с високо качество, която успешно може да се нареди до творбите на големи световни имена в тази област.

От самото си сформиране, клубни членове на “Лазарус” са постоянна част от литературния и културен живот в страната. От кръгли маси за дискусия относно българските номинации за Еврокон на “Дните на фантастичното” и разговор за хоръра в крими фантастиката като част от криминален уикенд “София Ноар 2017” в лит. клуб “Перото”, през награждавания и премиери на Национален клуб за фентъзи и хорър “Цитаделата”, до участия в конвенти като Таласъмия, Булгакон и много други. Заслужава си да се спомене и участието на клуба в библиотека “Български риалити романи” – проект на Емил Янев и Кин Стоянов по БНР програма “Христо Ботев” – където с “Реквием за сбъдващия мечти” негови приятели писатели почитат паметта на Лазаровски с алтернативни истории на негови разкази, чийто главен герой е той.

В литературно отношение, чисто новият сборник с хорър разкази “Вой” прави значителна и уверена крачка напред, драпайки с лапи и нокти към личните библиотеки и душите на читателите, за да ги сграбчи за гърлото и да им подшушне своите ужасяващи кошмарни тайни, изпълзели от мрачните глъбини на въображението на осемнадесетте автора. Широкото стилово и сюжетно разнообразие и тройната професионална редакторска полировка на текстовете са гарант, че историите в тази книга завладяват успешно сърцата на феновете на този жанр. Показват го и първите ревюта и отзиви на читатели в интернет и социалните мрежи.

Не може да не се отбележи и умопомрачително изящните и атмосферични илюстрации на кориците, които са дело на почетния член на “Лазарус” големия художник Петър Станимиров.

За почитателите на колекционерски издания, сборникът “Вой” се предлага и с твърди корици. Книгата не присъства в книгоразпространителската мрежа и може да бъде поръчана с автограф от авторите на https://www.facebook.com/LazarusScreams/ или директно от издателството на [email protected]. Повече за клуба на https://horror-bg.com/.

 

Мнения

Бранимир Събев: “Сборници като “Вой” доказват, че с упорит труд и постоянство родните ни творци на хорър не просто създават страхотни творби, ами антологии като тази, която ги е събрала на едно място си съперничи с подобни сборници зад граница. Ако от предния ни сборник “Писъци” сте останали доволни, от “Вой” просто ще бъдете очаровани – по него бе работено дълго, задълбочено с всеки автор персонално, книгата неслучайно има трима редактори. Всеки творец в антологията е станал по-добър, всеки е представил по-хубава творба отпреди, израстването му е очевидно. За ценителите на хорър, за ценителите на българска литература, за ценителите на отлична литература – “Вой” е нещото, което наистина заслужавате като награда за добрия си вкус.”

• • •

Явор Цанев: “Вой” е разнообразен сборник, който представя на читателите осемнадесет различни погледа върху хоръра, пречупени през творческите усещания на всеки от авторите. Онова, което заявихме с предния сборник на клуба – “Писъци” – сега затвърждаваме с новата антология: Хорър в България се пише, при това на добро ниво и читателите могат да се доверят на родните автори, когато посегнат към книга от жанра.”

• • •

Петър Станимиров: “Когато група автори, кадърни хора с общи цели и идеи решат, че ще работят само за свое и на читателите удоволствие, винаги се получава нещо много яко. Така беше със сборникa “Писъци” – първото отроче на хорър клуб “Лазарус”. Гръм от ясно небе. Висока летва. Възторжени читатели. Сега излезе новият сборник “Вой” – децибелите са на макс. Авторите са в еуфория, защото знаят, че творят история. Разказите, поне тези, които прочетох са невероятни, редакцията – брилянтна. Целта е постигната – този сборник е в пъти по-добър от предишния, всеки автор е пораснал поне метър, така че съм принуден да общувам с гиганти, то и не може да бъде другояче, когато патрон на този клуб е Адриан Лазаровски.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура