Впечатляваща изложба “Азбука и история” беше открита в Подгорица

По повод Деня на славянската писменост, българската просвета и култура днес, 29.05.2019 г., в Информационния център на Европейския съюз в столицата на Черна гора Подгорица беше открита впечатляващата изложба „Азбука и история“ с автор проф. Вася Велинова и консултанти проф. Аксиния Джурова и проф. Казимир Попконстантинов.

В приветственото си слово на откриването посланик д-р Меглена Плугчиева поздрави присъстващите с празника, припомняйки делото на светите братя Кирил и Методий и посочи, че от датата на присъединяването на България към ЕС кирилицата е третата официална азбука на Съюза заедно с латинската и гръцката.

Специален гост на изложбата беше министърът на културата на Черна гора Александър Богданович. В своето слово той подчерта, че датата, на която празнуваме началото на голямата просветителска мисия на Кирил и Методий, е наш общ празник, потвърждаващ близостта и историческата връзка между нашите две държави.

По време на церемонията по откриване на изложбата посланик Меглена Плугчиева направи дарение от български книги на Народната библиотека в Подгорица, което бе прието със задоволство от директора на библиотеката г-н Борзанович.

На откриването на изложбата присъстваха посланици и представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, представители на академичните среди, медии.

Събитието беше подобаващо отразено на сайта на Министерството на културата на Черна гора.

Коментари

Задължително поле