Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Впечатляваща изложба “Азбука и история” беше открита в Подгорица

По повод Деня на славянската писменост, българската просвета и култура днес, 29.05.2019 г., в Информационния център на Европейския съюз в столицата на Черна гора Подгорица беше открита впечатляващата изложба „Азбука и история“ с автор проф. Вася Велинова и консултанти проф. Аксиния Джурова и проф. Казимир Попконстантинов.

В приветственото си слово на откриването посланик д-р Меглена Плугчиева поздрави присъстващите с празника, припомняйки делото на светите братя Кирил и Методий и посочи, че от датата на присъединяването на България към ЕС кирилицата е третата официална азбука на Съюза заедно с латинската и гръцката.

Специален гост на изложбата беше министърът на културата на Черна гора Александър Богданович. В своето слово той подчерта, че датата, на която празнуваме началото на голямата просветителска мисия на Кирил и Методий, е наш общ празник, потвърждаващ близостта и историческата връзка между нашите две държави.

По време на церемонията по откриване на изложбата посланик Меглена Плугчиева направи дарение от български книги на Народната библиотека в Подгорица, което бе прието със задоволство от директора на библиотеката г-н Борзанович.

На откриването на изложбата присъстваха посланици и представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, представители на академичните среди, медии.

Събитието беше подобаващо отразено на сайта на Министерството на културата на Черна гора.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.