Враца и Монтана с уникално ниска безработица

Враца и Монтана са селищата с най-ниска безработица в Северозапада, показват данните на Агенцията по заетостта. В двата областни града тя е 5 %, което е малко по-ниско от средното за страната. Във Видин равнището на безработица е 7,4 на сто. Общият брой на регистрираните в бюрата по труда в област Видин е 4 864 души, в област Враца – 8 397 и в област Монтана – 6733. И ако в трите областни града нивото на безработица е сравнително ниско, то в малките общини хората без препитание са доста.

Най-голям е броят на мъжете и жените без трудови доходи в община Ружинци. Там всеки втори е регистриран в бюрото по труда. Четири от всеки 10 души в активна възраст в общините Хайредин, Якимово, Борован, Димово също са без препитание.

С високо равнище на безработица са и общините Вълчедръм – 36.5 на сто, Макреш – 31.8 %, Медковец – 29 %, Грамада – 29 %, Чупрене – %, Криводол и Бойчиновци – около 27 %, Брегово – 24 %, Бяла Слатина – 22.3 %, Роман – 21.2 %, Брусарци – 20.1 %. За месец в трите области са обявени 1008 свободни работни места, като около 40 на сто от тях са в частния сектор.

Най-търсените професии са шивачи, строителни работници, бармани, сервитьори, готвачи, камериери, лекари и медицински сестри, оператори на металорежещи машини, учители, общи работници. За едно свободно работно място на територията на трите региона средно са се състезавали по 6 –ма. В Белоградчик са една позиция са спорили по 16 безработни, в Оряхово – по 13.

Коментари

Задължително поле