Временно е спрян строежът на газопровода "Северен поток - 2"

Снимка: Архив

Швейцарската фирма "Олсийз", подизпълнител на проекта "Северен поток - 2", временно е спряла работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ, предаде ТАСС.

Санкциите срещу "Северен поток-2" и "Турски поток", предвидени във военния бюджет за 2020 г., подписан от президента Доналд Тръмп, влязоха в сила. Това се посочва в съобщение, публикувано от Министерството на финансите на САЩ, съобщи Би Би Си.

България строи нова тръба на своя територия от турската до сръбската граница като част от "Турски поток".

Наскоро Владимир Путин критикува страната ни, че бавила строителството и че можело Русия да намери алтернативен маршрут към Сърбия.

"Олсийз" преустанови прокарването на "Северен поток - 2" до получаване на разяснения от юридическо, техническо и екологическо естество", се казва в съобщение на компанията оператор по проекта.

"Приключването на проекта е важно за сигурността на доставките на горива в Европа. Ние ще работим съвместно с компаниите, участващи в проекта, върху приключването му в най-кратък срок", уверява фирмата.

Законът за санкции срещу проектите за газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток" дава на президента на САЩ Доналд Тръмп 60 дни, за да наложи санкции на корабите, които полагат тръбите, и на чуждестранните лица, които ги подпомагат, отбелязва ДПА.

Говорител на ЕК разкритикува днес американските санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток-2", пише "Франс прес". Той заяви, че ЕС по принцип е против налагането на санкции на европейски предприятия, извършващи законна дейност.

Газопроводът по дъното на Балтийско море струва 11 млрд. долара. А стойността на газопровода с наше участие - "Турски поток" - е 1,1 млрд. евро, като срокът за реализация е 615 календарни дни.

Работата по газопровода с България и Сърбия трябва да приключи до края на 2020 г.

Коментари

Задължително поле