Връчиха наградите „Европа“ на Столична община

Снимки: Авторът

Йорданка Фандъкова беше удостоена с награда за принос към гражданското общество

На 10 септември в новия мултимедиен център на БТА се състоя официалната церемония по връчването на наградите „Европа“ на Столична община, учредени във връзка с 10-годишнината на Програма „Европа“. Кметът Фандъкова получи наградата на Фондация „Българска памет“ за принос към гражданското общество, както и Специалната награда на Информационен портал за НПО в България за подкрепата й към гражданския сектор. Статуетката „Цар Симеон Велики“ беше връчена от Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“.

В обръщението си г-жа Фандъкова отбеляза: „Благодаря много за отличието, но и за всичко това, което прави вашата фондация за младите хора, за да има духовност в нашия град. Участието на гражданите в активния живот на столицата е важно. Благодаря на екипа на Програма „Европа”, на всички експерти, които са помагали, на районите кметове. Зад нас са 10 години утвърдена програма – реално включване на гражданите не само в създаването на идеи, но и практическото реализиране на проектите. Вие имате знанията, потенциала, подкрепата на администрацията. Истинският смисъл на нашата работа е да помагаме на хората с такива инициативи. Никога не съм бягала от критиката – тя ми помага да бъда по-добра. Благодаря ви, че ни повярвахте и участвахте в състезанието през тези 10 години“.

Събитието беше открито от Ирина Йорданова – председател на Програмния съвет на програма „Европа“, и Максим Минчев – генерален директор на БТА.

„Двигателят на Програма „Европа“ сте всички вие, нашите бенефициенти, вие сте хората с големи идеи, които реализират мечтите си под формата на стойностни проекти. Вашата гражданска енергия прави програма „Европа“ един вечен двигател. Вярвам, че тя ще продължи напред, а тези 10 години са само едно добро начало. Нека да благодарим на г-жа Фандъкова, която даде идеята, тя запали първата искра“ – каза Ирина Йорданова.

За наградите се състезаваха всички 351 проекта, реализирани по Програма „Европа“ от 2009 година досега. От 2009 до 2019 г. по Програма „Европа“ са подадени 999 проектни предложения, реализирани са 351 проекта, подкрепени са 528 неправителствени организации. В събитията по Програма „Европа“ и в дейностите по проектите като непреки крайни бенефициенти са били ангажирани над 480 хиляди софиянци. За тези десет години програма „Европа“ получава известност и признание сред гражданския сектор, номинирана е за европейските награди „Иновации в политиката“, а Съветът на Европа я обявява за добра европейска практика.

Жури, съставено от членове на Програмния съвет, оцени 60 номинирани проекти и връчи награди в шест категории и четири специални награди.

Ето и лауреатите:

Награда „Европа“ на Столична община за проект с принос за развитие на гражданското общество получи проект „София – град без екстремизъм и омраза“, реализиран от фондация „Маргиналия“ през 2018 г. в партньорство с „Интеренет общество – България“.

Награда „Европа“ на Столична община за проект, налагащ европейски добри практики получи проект „Павилион 19“, реализиран от фондация „Гъливер клиринг хауз“ през 2016, 2018 и 2019 г. в партньорство с Гьоте институт-България и Район „Възраждане“ .

Награда „Европа“ на Столична община за проект, развиващ гражданско образование и култура получиха проект „Развиване на гражданска грамотност у учениците с интерактивни методи“, реализиран от фондация „Заедно в час“ през 2018 г. и проект „Изкуството в контейнер - развитие на сътрудничества между ОКИ Дом на културата „Искър“ и НПО за работа с невключени публики“, реализиран от сдружение „Нови публики“ през 2017 г. в партньорство с фондация „Арт Офис“, фондация „Асоциация Информбюро“ и ОКИ Дом на културата „Искър“.

Награда „Европа“ на Столична община за проект, допринесъл за социализиране на градски пространства получиха проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма - с любов за Вас", реализиран от фондация „Биоселена“ през 2018 г. в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и Район „Красно село“ и проект „Създаване на читалня в Туристическия център на София в Градската градина“, реализиран от Сдружение за градски читални през 2015 г.

Награда „Европа“ на Столична община за социално ангажиран граждански проект получиха проект „София – социално ангажиран град. Добри практики за социално включване на хората с интелектуални затруднения“, реализиран от фондация „Светът на Мария“ през 2018 г. в партньорство със Столична библиотека и проект „Изкуство без възраст“, реализиран от фондация „Кредо Бонум“ през 2018 г. в партньорство с фондация „Герои на времето“.

Награда „Европа“ на Столична община за проект, насърчаващ предприемачество и иновации в публичния сектор получиха проект „Дигитални уроци“, реализиран от фондация „Кой е срещу Теб в мрежата“ през 2017 г. в партньорство с Район „Изгрев“ и проект „Как да развием собствена бизнес идея - обучение за млади лидери и предприемачи“, реализиран от сдружение АМОР през 2019 г. в партньорство с Район „Триадица“ и ЦУТФ-МОН.

Специална награда „Европа“ на Столична община за проект в подкрепа на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 получи проект „Европейската перспектива на Западните Балкани: приносът на София“, реализиран от фондация „Европейски институт“ през 2018 г.

Специална награда на Институт за икономическа политика и Програма „Европа“ за устойчива европейска перспектива получи проект „Младежка заетост чрез модерно образование, базирано на дигитални технологии и предприемачество“, реализиран от фондация „Българска памет“ през 2017 г. в партньорство с Район „Лозенец“.

Специална награда на Информационен портал за НПО в България и Програма „Европа“ за партньорство на гражданския сектор с местната власт получи проект „Вход за граждани" - въвеждане на европейски модел за насърчаване на гражданското участие в три кметства на Столична община“, реализиран от „Форум Гражданско Участие“ през 2017 г. в партньорство с Кметство с. Герман, Кметство с. Горни Богров, Кметство с. Бистрица.

Коментари

Задължително поле