Връщайте се обратно

Натискът върху „крепостта Европа“ беше малко отместен

Връщайте се обратно, нямате шансове за убежище! Това е посланието към мигрантите от парижката мини-среща на върха. Европейци и африканци са единни, че миграцията трябва да бъде спряна. Стига Европа да си плаща.

Френският президент откри политическия сезон след дългата лятна почивка с разговор на чаша кафе в градината на Елисейския дворец. И ако темата не беше толкова сериозна, човек би могъл дори да си помисли, че Еманюел Макрон е поканил германската канцлерка, премиерите на Италия, Испания и Либия, както и президентите на Нигер и Чад, да си говорят за това кой как е прекарал лятната си отпуска. В Париж обаче те се бяха събрали, за да говорят за съдбата на стотици хиляди хора - мигранти от Африка, които или са заклещени в Либия, или се готвят да тръгнат от родните си места по дългия и опасен път към Европа.

Новият френски президент бърза с осъществяването на нова европейска бежанска и миграционна политика. Той иска да се представи пред сънародниците си като човек на действието на фона на стремглаво спадащия му рейтинг.

При това ЕС втвърдява все повече позицията си по отношение на мигрантските потоци и е склонен да загърби досегашните си резерви относно условията в Либия и хуманитарната ситуация в Северна Африка. Италия не иска да приема повече бежанци, щом като те няма да бъдат разпределяни в други страни от общността. Испания пък внимава да не се превърне в нов транзитен маршрут за бежанци, а германската канцлерка е решена да не допусне мигрантски потоци да тръгнат от Италия през Алпите за Германия. Все пак след по-малко от месец тя желае да спечели парламентарните избори в Германия.

В Париж натискът върху „крепостта Европа“ беше отместен малко в посока към Африка. И Макрон, Меркел и другите ще отпразнуват това като победа. Но за мигрантите това се очертава като горчива загуба.

(Със съкращения)

Коментари

Задължително поле