Връщаме на Ердоган бизнесмен, свързан с опита за преврат

Беглецът Абдуллах Бююк няма да получи политическо убежище в България, властите са отхвърлили искането му, постановили са екстрадицията му и връщането му в Турция е в процес на подготовка. Това съобщава министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в.“Хюрриет“, предаде БГНЕС.

Бизнесменът Бююк е заподозрян в Турция във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат от 15 юли т.г.

До днес следобед в правосъдното министерство не е пристигало второ искане за екстрадиция на Бююк, казаха от пресцентъра на министерството.

Чавушоглу обаче в края на юли бе заявил, че у нас ще бъде изпратена делегация , която да изиска въпросната процедура. Бююк е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари е поискал политическо убежище.

В публикация от 27 март т.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август м.г. заподозреният във връзки с движението на Проповедника Фетхуллах Гюлен е бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

„След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. За съжаление, турските съдилища дават възможност на много от членовете на организацията FETO на Гюлен да напуснат страната. През февруари т.г. адвокатът Димитър Марковски, известен с това, че е представлявал в съда премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Бююк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк“, посочва в статията.

На 9 април отново „Сабах“ пише за него и още в заглавието си уточнява, че Бююк е спонсор на гюленисткото движение „Хизмет“ и е заловен в България. Това турските власти са узнали от Интерпол, докладвано им е, че той е бил задържан в хотелската му стая, но не се посочва в кой град. Същата публикация твърди, че тогава е започнала подготовката за искането за екстрадирането му.

В.“Заман“ от 12 май т. г. проследява историята с бягството на Бююк.

„Членът на терористичната групировка FЕТО и инициатор на благотворителни прояви за набиране на средства за Паралелната държава Абдуллах Бююк успя да избяга от страната, след като съдът го остави на свобода под гаранция и му отне паспорта. Под страх, че ще бъде затворен, той е пресякъл българо-турската граница при Капъ куле с пътнически автобус. Заловен е в България заради невалиден паспорт и е в ареста. Към онзи момент турският съд издава решение за задържането му под стража с обвинение в тероризъм, а Министерството на правосъдието в Анкара уведомява българските власти и настоява за незабавното му депортиране. На делото в София присъстват много адвокати от Турция, които твърдят, че заповедта за ареста на Бююк там е политическо решение, той самият е пристигнал в България поради политически съображения и ако бъде депортиран обратно, ще се окаже жертва. Така Софийският градски съд постановява отказ за предаването му на Турция и го оставя на свобода. Бююк е поискал да му бъде издаден документ за престой в България“, се посочва в „Заман“.

Коментари

Задължително поле