Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Връщат автентичността на стари сгради в София Част от правилата ще са готови до края на месеца

Главният архитект на София Здравко Здравков. Снимка: Цветан Томчев

С нова наредба поставят стандарти за фасади, цветове, настилки, климатици и информационни елементи

Автентичният вид на стари сгради в центъра на София ще бъде върнат с помощта на нова наредба, съобщи пред “Труд” главният архитект на София Здравко Здравков. Той увери, че работата по Наредбата за градската среда е напреднала значително и с нея ще се създаде система от стандарти по отношение фасадите на сградите, цветовите решения, материалите, настилките, информационните елементи и местата за климатици в София.

Пилотно стандарти ще бъдат въведени в Зона 2 на града, по улиците “Граф Игнатиев”, “Шишман”, “Шести септември” и “Солунска”. Фасадите по ул. “Граф Игнатиев” са заснети с помощта на 3D лазерно сканиране, а указанията ще бъдат представени до края на месеца, когато започва професионалното им обсъждане. “Търсим фасадни решения на ул. “Граф Игнатиев”, така че след края на ремонта там, когато собствениците започнат да подменят вида на партерните нива на кафенета и магазини, да имаме готови указания къде да са местата за реклама, осветлението, какви цветови решения да се ползват”, съобщи арх. Здравков. “Ще има задължителни изисквания за оформяне на партерните етажи и връщане на сградите към първообраза им. Някои от сградите района са строени между двете световни войни и с времето върху тях са насложени облицовки. Около 50 са паметниците на културата в Зона 2. Целта е доближаване до първоначалния вид и цветове на сградите и почистването им от наслагвания, еталбонди и некачествена реклама. Идеята е да възродим духа на стара София”, каза арх. Здравков.

В Наредбата за градската среда столицата ще е разделена на зони, в които стандартите ще са различни. За центъра критериите ще са по-високи и целта ще е да се запази духът на стара София. За централната градска част ще има изисквания за запазване на историческите настилки и на ценни дървесни видове.

Ще се въведат и изисквания за климатиците. Особено в центъра те ще се разполагат така, че да не се виждат от улицата, да не шумят и да не капят на главите на преминаващите хора. Информационните елементи и указателните табели на София ще са с единен шрифт. Наредбата ще предвижда и възможност за добавяне на стандарти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.