Връщат хартиените бюлетини за вота

Проектът за връщане на хартиените бюлетини може да бъде гласуван директно в зала заради забавяне на гледането му в комисия повече от два месеца.

Инициативен комитет внася 110 438 подписа срещу задължителното машинно гласуване

Може да се организира и референдум

БСП дадоха заден, може да гласуват “шарено”

Да бъдат върнати хартиените бюлетини на очертаващите се наесен парламентарни избори ще гласуват в зала депутатите идната седмица. В сряда - 29 юни, Инициативният комитет “Консервативно патриотично движение и граждани”, който събра подписите на над 110 438 българи само за 14 дни срещу задължителното машинно гласуване, ще внесе петицията в Народното събрание. Инициативният комитет ще поиска срещи с председателя на НС и всички шефове на парламентарни групи в деня на внасянето.

Ако позицията на 110 438 българи остане нечута или пренебрегната от властта, Комитетът се ангажира да направи постъпки и да започне организирането на национален референдум срещу тази порочна практика, съобщиха от Инициативния комитет.

Очакванията са, че най-сетне тази седмица в дневния ред на НС ще влезе проектът на БСП за промяна в Изборния кодекс, който отлежава повече от два месеца в чекмеджето на вече бившия шеф на НС Никола Минчев. Той бе внесен на 12 април от представители на червената парламентарна група, но заради разногласия в коалицията бе оставен на трупчета. Според правилника на Народното събрание, ако проект не е гледан в комисия два месеца, по искане на депутати, може директно да влезе в зала и да се гласува на първо четене.

На 15 юни ГЕРБ също внесоха свое предложение за промени в Изборния кодекс, което също е свързано с връщане на хартиените бюлетини. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е категорична, че на избирателите трябва да бъде възстановено правото да решават как да гласуват - машинно и с хартиени бюлетини.

Предложението за смесено гласуване събира 132 гласа - толкова са депутатите от БСП, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Депутати от опозицията коментираха, че не е изключено социалистите да гласуват “шарено”. Крум Зарков многократно заявява, че е категорично против връщането на хартиените бюлетини заради многото недействителни гласове и поправките в протоколите.

Привържениците на хартиените бюлетини репликират, че сбъркани протоколи има и при машините. Освен това при гласуването с устройства е възможно и фалшифициране на резултатите и дават за пример изборите във Венецуела.

“Ако върнем хартиената бюлетина избирателите ще се покачат с половин милион”, коментира математикът проф. Михаил Константинов. Той припомни, че ефектът от машинното гласуване е, че избирателите са намалели с по 600 000 души на двата последни вота. Проф. Константинов обясни, че липсата на анализ на разписките от машинното гласуване е влошило силно доверието в изборния процес.

От ИТН и “Продължаваме промяната” са против връщането на хартиените бюлетини. Има и опасения, че като се отвори Изборния кодекс отново ще завалят всевъзможни предложения за промени в изборното законодателство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика