Наследничката на Меркел в ХДС предложи оставката си като партиен лидер

Повече пари за винени проекти след 2020 г.

„Хидрострой“ с акт за нарушение заради почистването на коритото на река Вит край Боаза

Обявиха извънредно положение на Тасос и в Кавала

Купуваме половината от виното, което пием Намалява производството на бутилки със защитено наименование за произход

Европарламентът оцени „изцяло положително“ изслушването на Мария Габриел Италия иска тя да отговаря и за културата

На ход е родният фен

Лекар от Свищов предложи брак на съученичка в юбилеен школски алманах Книгата „55 + вдъхновяващи истории“ е издадена за 55-годишнината на СУ „Николай Катранов“ в крайдунавския град

Президентът Радев се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс

Стево Пендаровски в Белград: ЕС не трябва да изоставя Западните Балкани

Асоциацията на прокурорите: Недопустимо е съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор

Румънски ученици правят възстановка на Освобождението

Путин обезпокоен от космическото въоръжаване на НАТО

Виктор Орбан: „Фидес“ може да напусне ЕНП

Министър Кирилов: Няма правен мотив кандидатурата на Гешев да се прати към Конституционния съд

Всеки пети българин мизерства

Близо 33 на сто от българите живеят в риск от бедност.

Първи сме в ЕС по материални лишения

Всеки пети българин живее в тежки материални лишения. Или близо 21 на сто от хората у нас не могат да си позволят да си плащат сметките, да поддържат дома си адекватно топъл или да вземат седмична почивка далеч от дома.

По този показател страната ни е на първо място в ЕС. След нас са Румъния с 16,7% дял на мизерстващите хора и Гърция – с 16,7%, показват данните на Евростат за миналата година.

Най-малко население в тежки материални лишения има в Люксембург – едва 1,35%, Швеция – 1,6%, Холандия – 2,4 на сто, Чехия, Австрия и Финландия – всички по 2,8%.

Средно в ЕС делът на мизерстващите хора е 5,8%.

Близо 33 на сто от българите живеят в риск от бедност. Това означава, че те са били в поне едно от следните три условия: разполагаемите им доходи са под националния им праг на бедност, живеят в силни материални лишения или живеят в домакинства с много ниска интензивност на труда.

И по този показател страната ни е на първо място в Европейския съюз. Преди нас са дори Румъния – с 32,5% дял на хората, заплашени от бедност, Гърция – с 31,8 на сто, Латвия – 28,4%, Литва – 28,3%. Най-малко изложени на риск от бедност или социално изключване, са регистрирани в Чехия – 12,2%, Словения – 16,2%, Словакия – 16,3% и Финландия – 16,5%.

Все пак делът им намалява през последните години. Най-голямо понижение има в България, а най-голямо увеличение в Люксембург.

От 2008 г. до 2018 г. у нас делът на тези хора е намалял от 44,8% на 32,8%, или -12 процентни пункта. Спад се наблюдава още в Румъния с 11,7%, Полша – 11,6%, Унгария – 8,6%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.