Всеки трети държавен лев ще бъде за пенсии

Младите отсега трябва да помислят за старини

Дефицитът в ДОО ще бъде 6,8% от БВП

Всеки трети лев от разходите на държавната хазна ще отива за пенсии след 40 години. А младите хора отсега трябва да се замислят за старините си и да спестяват, ако искат да живеят добре като станат на 60-70 години. Във Фонда за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система има 2,789 млрд. лв., каза министърът на финансите Владислав Горанов в рамите на петъчния парламентарен контрол.

Натрупаният ресурс е буфер - Фондът може да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) с 3-4 месечни плащания за пенсии, в случай на непредвидена или кризисна ситуация в държавата, каза Горанов. И обясни, че още от създаването на фонда с цел намаляване на разходите за труд, последователно през годините бяха намалени осигурителните вноски, което обаче гарантира, че ДОО ще бъде с дефицит.

Разчетите на НОИ за 2017-2060 г. показват, че ДОО ще остане на дефицит за целия период. През първите години от прогнозния период дефицитът в бюджета на ДОО се подобрява, достигайки най-ниските си нива от около 3,9% от БВП около 2025 г. В периода 2017-2035 г. дефицитът се задържа под 5% от БВП, което се дължи на пакета от мерки от 2016 г., оказващи стабилизиращо влияние на държавно обществено осигуряване - вноските във фонд “Пенсии” бяха повишени с по 1% от 2017 г. и 2018 г.; бяха повишени и изискванията за възраст и осигурителен стаж за получаване на пенсия.

При запазване на сегашните допускания за демографските и икономическите условия, се очаква сериозно влошаване на бюджета на ДОО след 2040 г., като в периода 2055-2060 г. прогнозите са дефицитът да достигне най-високата стойност около 6,8% от БВП, а разходите за пенсии да достигнат 11,7–11,8% от БВП, каза Горанов.

За 2018 г. разходите на държавната хазна са 37,2% от БВП, а за пенсии са предвидени 9,5 млд. лв., или 24% от всички разходи на бюджета. След 40 години за пенсии ще трябва да отива близо всеки трети лев на хазната, ако данъците не бъдат увеличени. В дългосрочен план, фактори като увеличена средна продължителност на живота, застаряване на населението и намаление в броя на заетите лица започват да оказват все по-силно въздействие и да поставят на изпитание финансовата устойчивост на държавната пенсионна система, каза Горанов. Затова според финансисти, младите хора отсега трябва да спестяват, да са имат достойни старини.

 

Заради ваучерите за храна

Хазната губи 165 млн. лева

Заради ваучерите за храна през 2018 г. държавната хазна ще загуби 165,2 млн. лв. Това е общият размер на загубите от данъчни постъпления по Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и дължими осигуровки, каза министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на петъчния парламентарен контрол. В закон е определен лимит на ваучеите за храна, които може да се дават, защото в противен случай се губи възможността Министерството на финансите да планира потенциалната загуба. “Освен това сме наблюдавали злоупотреби, работодателят да превръща част от възнаграждението във ваучер за храна. Така работникът не получава увеличение на възнаграждението, а фискът губи”, каза министър Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика