Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г.

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Всеки трети държавен лев ще бъде за пенсии Младите отсега трябва да помислят за старини

Дефицитът в ДОО ще бъде 6,8% от БВП

Всеки трети лев от разходите на държавната хазна ще отива за пенсии след 40 години. А младите хора отсега трябва да се замислят за старините си и да спестяват, ако искат да живеят добре като станат на 60-70 години. Във Фонда за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система има 2,789 млрд. лв., каза министърът на финансите Владислав Горанов в рамите на петъчния парламентарен контрол.

Натрупаният ресурс е буфер – Фондът може да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) с 3-4 месечни плащания за пенсии, в случай на непредвидена или кризисна ситуация в държавата, каза Горанов. И обясни, че още от създаването на фонда с цел намаляване на разходите за труд, последователно през годините бяха намалени осигурителните вноски, което обаче гарантира, че ДОО ще бъде с дефицит.

Разчетите на НОИ за 2017-2060 г. показват, че ДОО ще остане на дефицит за целия период. През първите години от прогнозния период дефицитът в бюджета на ДОО се подобрява, достигайки най-ниските си нива от около 3,9% от БВП около 2025 г. В периода 2017-2035 г. дефицитът се задържа под 5% от БВП, което се дължи на пакета от мерки от 2016 г., оказващи стабилизиращо влияние на държавно обществено осигуряване – вноските във фонд “Пенсии” бяха повишени с по 1% от 2017 г. и 2018 г.; бяха повишени и изискванията за възраст и осигурителен стаж за получаване на пенсия.

При запазване на сегашните допускания за демографските и икономическите условия, се очаква сериозно влошаване на бюджета на ДОО след 2040 г., като в периода 2055-2060 г. прогнозите са дефицитът да достигне най-високата стойност около 6,8% от БВП, а разходите за пенсии да достигнат 11,7–11,8% от БВП, каза Горанов.

За 2018 г. разходите на държавната хазна са 37,2% от БВП, а за пенсии са предвидени 9,5 млд. лв., или 24% от всички разходи на бюджета. След 40 години за пенсии ще трябва да отива близо всеки трети лев на хазната, ако данъците не бъдат увеличени. В дългосрочен план, фактори като увеличена средна продължителност на живота, застаряване на населението и намаление в броя на заетите лица започват да оказват все по-силно въздействие и да поставят на изпитание финансовата устойчивост на държавната пенсионна система, каза Горанов. Затова според финансисти, младите хора отсега трябва да спестяват, да са имат достойни старини.

 

Заради ваучерите за храна

Хазната губи 165 млн. лева

Заради ваучерите за храна през 2018 г. държавната хазна ще загуби 165,2 млн. лв. Това е общият размер на загубите от данъчни постъпления по Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и дължими осигуровки, каза министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на петъчния парламентарен контрол. В закон е определен лимит на ваучеите за храна, които може да се дават, защото в противен случай се губи възможността Министерството на финансите да планира потенциалната загуба. “Освен това сме наблюдавали злоупотреби, работодателят да превръща част от възнаграждението във ваучер за храна. Така работникът не получава увеличение на възнаграждението, а фискът губи”, каза министър Горанов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Като вдигат мин раб заплата с над 10% на година , а от тук и следват другите заплати , а пенсиите ги вдигат с 3% , става ясно че : 1 . пенсионерите обедняват жестоко 2 тежестта на разходите за пенсии като относителна величина трябва да пада , тъй като разликата 7%=10%-3% е много по-голяма от промилите на намаляването на населението и работещите

  2. Много преди да минат 40 години държавата трябва да е спряла да плаща осигуровките на военни,полицаи,държавни служители. Трябва да е отсяла здравите и прави “ инвалиди“ и да е трансформирала т.н. социална пенсия в социална помощ към социалното министерство. И като повиши достатъчно заплатите на работещите , няма да е нужно да покрива дефицита в НОИ , защото осигуровките ще покриват много по-малкото пенсии .Защото осигурителния институт трябва да плаща пенсия само срещу достатъчно внесени осигуровки.Той не е социален институт, за да издържа недостатъчно работили хора или откровени мошеници.

  3. Такива, като тебе Ивчо, които не могат да пишат едва ли и там ще ги вземат за нещо повече от тираджии,ама прав си няма работна ръка защото всички разсъждават, като тебе. Вместо да се почувствате длъжни да сте граждани ня държавата гледате да избягате някъде и да си бачкате и да пълните бурканите, а като си дойдете тука лъжете хората кокко ви е хубаво! Живи и здрави Т2 ви зове.

  4. Има една голяма лъжа в статията, която се тиражира отдавна и нейният източник мисля, че е Горанов. Парите за пенсии, дадени от държавата са само 4.5 млрд (погледнете бюджета на на НОИ), останалите се осигуряват от вноските на работещите. Ако си направите труда да разгледате този бюджет, ще видите, че парите на държавата за пенсии са по-малко през 2018, отколкото през 2017г, а броят на пенсионерите също е намалял значително(пренесли са се на по-добро място). Правилно е и твърдението на г-н „рицар“ за нарастването на заплатите и отчислението за пенсии.

    1. Май си прав като президента ши на шина…

  5. Сега всеки втори лев отива в тайните сметки на крадеца бойко и тези на аверите му. Това е основната причина заради, която картината в бъдеще изглежда мрачна. Ако сега не -у-т-р-е-п-е-м- крадеца бойко и айдуците му, този народ ще бъде затрит от лицето на земята. Такава е целта на евреина борисов, така му нареждат други евреи.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.