Вселенският патриарх разреши самостоятелност на Украинската православна църква

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че вселенският патриарх Вартоломей е решил да предостави самостоятелност на Украинската православна църква без да се взема под внимание мнението на Москва.

Вселенската патриаршия разреши създаването на автокефална Украинска православна църква. Това ще стане без да се взима под внимание позицията на Москва. В същото време от Вселенската патриаршия уточняват, че всички държави имат право да създават поместни църкви. Това се казва в профила на президента Петро Порошенко в Туитър, пише БГНЕС.

В края на миналата седмица Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил разговаря с вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, опитвайки се да предотвратя отделянето на украинската църква от руската. Срещата се състоя в тронната зала на Цариградската патриаршия и продължи четири часа.

По време на разговора патриарх Вартоломей информира своя гост, че проблемът е обсъждан от дълго време, и „че решението остава в сила”.

Духовният водач на Вселенската патриаршия заяви, че след 31 август „няма да има връщане”, което гарантира независимостта на Украинската православна църква /УПЦ/ от Москва. "Въпросът за автокефалността на УПЦ е решен и ние продължаваме напред", казал вселенският патриарх пред патриарх Кирил.

Коментари

Задължително поле