Все повече българи плащат, за да се пенсионират

От 1 януари тази година жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете - 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.

Само за три месеца хората са купили стаж за 3 млн. лева

Съкратени заради пандемията не могат да изпълнят условията за пенсия

Една година струва 1544 лева

Все повече българи си плащат, за да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 кандидат пенсионери са си купили стаж за пенсия. Това е увеличение с 55% спрямо същия период на миналата година, когато стаж са си купили 209 човека. Това показват последните данни на Националния осигурителен институт. Общата сума, която се внесли кандидат пенсионерите, е 2,94 милиона лева, докато преди година сумата е била 2,5 млн. лева. Пандемията от коронавируса и последвалите съкращения на работници в много фирми са една от причините все повече хора да не могат да натрупат нужния стаж, въпреки че вече имат навършена пенсионна възраст, коментират експерти. Най-често дълготрайно безработни са именно хората в предпенсионна възраст. Другата причина да си плащаме за пенсиониране е непрекъснатото вдигане на изисквания стаж и възраст за пенсия.

От 1 януари жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца и 39 години стаж, като нужният стаж продължава да расте с по 2 месеца през следващите години.
През миналата година българи са платили над 14,6 млн. лева, за да могат да се пенсионират, докато през 2019 г. са внесени вноски за близо 14 млн. лева, показват още данните на НОИ.

От началото на тази година стажът за пенсия поскъпна заради ръста на минималната заплата от 610 на 650 лева. Така, ако искаме да си купим месец стаж, трябва да платим 128,70 лева, а за година - 1544,40 лева. Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като “закупеният” стаж се установява с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Осигурителният доход за времето, за което е “закупен” осигурителен стаж, не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера.

Изтича срокът за прехвърляне на партидите в НОИ

Всеки трети работи след пенсия

Много хора ще получават минимална

Пенсионните дружества изчисляват “на ръчен режим” вторите пенсии, защото не са готови наредбите, каза Даниела Петкова.

Поне 30 на сто от хората нямат никакво намерение да се пенсионират, въпреки придобиването на това право. Това заяви Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Ако изключим тези около 30%, които нямат намерение да се пенсионират и ще продължат да работят, сред останалите 70 на сто е голям делът на тези, които ще получават минимална пенсия от първия стълб, допълни тя. Това се случва при хората, които имат липсващи периоди на осигуряване през 19-те години, в които действа вторият стълб.

“Това са хора, които нямат вноски, нямат много натрупани суми, за този период нямат вноски и в първия стълб”, обясни Петкова.

Седмица остава до изтичането на срока, в който 200 хиляди жени на възраст между 60 и 64 години трябва да решат дали да получават и втора пенсия или да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт, като вземат само една пенсия.

След последните промени в Кодекса за социално осигуряване, правото на пенсия от втория стълб настъпва при навършване на възраст, без да е необходим стаж, за разлика от изискването за първия стълб, напомни Петкова.

Според нея тези, на които им липсват вноски и в първия стълб и отиват към минимална пенсия, имат интерес да запазят макар и малкото пари във втория стълб, които ще получат еднократно или разсрочено.

Има хора, които вече имат достатъчно натрупани суми по партидите и за тях изобщо не стои въпросът за прехвърляне в НОИ, защото им е по-изгодно да останат във втория стълб, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари