Все повече германци не могат да си плащат сметките

Трайните последици от пандемията за задлъжняващите често пъти се усещат с известно закъснение

Средният дълг от 1122 евро е скочил с още 500 евро

Все повече хора в Германия трупат дългове. В пандемията приходите на мнозина намаляха, а напоследък цените на хранителните продукти и електроенергията не спират да растат.

Преди в този офис в берлинския квартал Мите носните кърпички са влизали по-рядко в употреба. Сега обаче на бюрото на консултантката, която оказва помощ на задлъжнели хора, има голяма кутия с хартиени кърпички. Защото в офиса на консултантката Жозефа Фернандес се изливат много сълзи. Хората търсят помощ от хуманитарната организация „Каритас“, защото вече не могат да си плащат наема, електричеството и парното, а това ги вкарва в дългове.

За последните две години броят на задлъжнелите, които идват за съвет при Жозефа Фернандес, се е удвоил. Нараснал e и размерът на дълговете. Преди две години тези хора са имали към енергодоставчиците среден дълг от 1122 евро, сега той е скочил с още 500 евро.

Вероятно ситуацията скоро няма да се подобри. Защото цените на тока, парното и транспорта в момента са достигнали рекордно високо равнище. Непрекъснато поскъпват и хранителните продукти. „По принцип за всички е проблем, че цените растат. Но за хората, които имат малко пари, това е особено тежко“, казва Фернандес. Тя се бои, че догодина помощ от нейната организация ще търсят още повече хора.
В цяла Германия през първото полугодие на 2021 година рязко се е увеличил броят на хората, които търсят подкрепа от неправителствени организации, за да се справят с нарастващите си дългове.

През 2020 година в категорията хора с висока задлъжнялост в Германия са попаднали 6,85 милиона души - по-малко, отколкото през 2019. Но това не е повод за оптимизъм, смятат експертите от Института за финансови услуги. Защото трайните последици от такива кризи като пандемията за задлъжняващите често пъти се усещат едва с известно закъснение. В началото на подобни кризи мнозина все още имат някакви резерви, на които могат да разчитат. Лошото идва, когато тези резерви се изчерпят.

(Със съкращения от Дойче веле)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари