Все по-млади хора теглят ипотечен кредит

Средният лихвен процент по ипотеките през последните месеци е намалял до рекордните 2,6%.

37 години е средната възраст

Нарастват предпочитанията на българите към монолитното строителство

Все повече млади хора се възползват от изгодните условия по жилищните кредити, показва анализ на една от банките в страната. За миналата година институцията е отчела 8% ръст на кредитния портфейл, както и на отпуснатите жилищни заеми. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит през 2020 г. е 37 години, което е с една година по-малко в сравнение с 2019 г.

Все още най-честите потребители на ипотечни кредити са семейни мъже (63%, спрямо 37% жени). Средният срок на изплащане на кредита е около 23 години. С финансиране от банката през 2020 г. са купували предимно апартаменти (90%), а с останалите 10% - къщи или вили. Още повече нарастват предпочитанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата, спрямо 76% през 2019 г.) и към новите сгради - 53% от жилищата, купени с ипотечен кредит от банката, са построени след 2000 г., като този дял е бил 49% година по-рано. Едва над 20% са покупките на панелни жилища, показва данни на финансовата институция.

Банкерите са забелязали известни промени в предпочитанията на клиентите към типа купувани имоти, което е логично следствие от променения начин на живот и функциите на дома в ежедневието ни. Купувачите търсят по-големи и по-просторни имоти, с тераса или възможност за преустройство на повече стаи.

Средният лихвен процент по ипотеките през последните месеци е намалял до рекордните 2,6%, а към момента 90% от изтеглените или предоговорени кредити са в лева. И тази година кредитните консултанти съветват, че не е добре да се погасяват предсрочно ипотечните заеми през първата година на кредита, тъй като в масовия случай има наказателна лихва в размер на 1%.

Припомняме, че заемите за покупка на жилища нарастват най-много в кризата. За година жилищните кредити за домакинствата са се увеличили с 1,24 млрд. лв., или с 11,3%, и в края на февруари и достигат общо 12,172 млрд. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси