Всички отказаха на ДПС за втория мандат (обзор)

В сряда от ГЕРБ официално отговориха на запитването на ДПС, отново със същите аргументи - не виждали основа за съставяне на правителство в настоящия парламент.

До края на седмицата или в началото на другата президентът Румен Радев дава втория мандат

ДПС разпратиха писма до всички партии, като от отговорите ще зависи дали ще бъде предложен кабинет

Всички останали обаче искат третия мандат

Всички парламентарни групи в 50-ото Народно събрание отказаха да разговарят за съставяне на правителство с втория проучвателен мандат на Движението за права и свободи. По информация на “Труд news” втората папка предстои да бъде връчена от президента Румен Радев до края на седмицата или в началото на идната. Председателят на ДПС Делян Пеевски разпрати писма до всички парии в НС, като от отговорите им ще зависи дали партията ще се опита да предложи правителство.

По ред на номерата - лидерът на първата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов нееднократно заяви след парламентарните избори на 9 юни, че няма да прави коалиция само с ДПС, а шанс за кабинет има само и единствено с първия мандат. Във вторник пък от партията излязоха с категорична позиция, че подкрепа за втори и трети мандат няма да бъде дадена, а след ден официално отказаха на Пеевски, заявявайки, че не виждат основа за съставяне на кабинет в сегашния парламент.

Третата политическа сила ППДБ на свой ред е разделена от това дали да иска или не третия мандат от президента, като ДСБ и “Да, България” призовават за втората папка, но партньорите им от “Промяната” са категорични, че остават в опозиция. Категорична позиция против дойде от страна на експремиера Николай Денков, който отсече - ППДБ няма да участва в преговори с ДПС и ще остане “силна проевропейска опозиция”. И се аргументира - ДПС не изтъквали ключови приоритети за България като борбата с корупцията, съдебната реформа, промените в регулаторите, еврозона, Шенген, както и честни обществени поръчки.

Останалите сили в НС също отказват да говорят с Движението - “Възраждане” искат да правят анти-ГЕРБ и ДПС коалиция, БСП ще сглобяват “кабинет на националното спасение”, и също официално отказаха на ДПС, а ИТН искат експертен кабинет. Дори и разпадналите се “Величие” имаха подобни намерения, но в момента дори чисто технически няма как да им бъде връчен мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика