Всички трябва да носят маски за лице

Хора без симптоми могат да заразят другите само като говорят

Науката е ясна по този въпрос

Можете да влезете в магазини през следващите няколко дни и да разболеете десетки, без да знаете, а някои от тях може да умрат.

Това е тревогата, която имам, след като прочетох статия на Роман Вьолфел и колеги, публикувана тази седмица в Nature. Тя показва, че хората са най-заразни през първата седмица, след като прихване Covid-19. През това време те често не показват никакви или имат малко симптоми.

С други думи, Covid-19 е мълчалив убиец, с неволни съучастници и може би Вие сте един от тях. Най-добрият начин да сте сигурен, че не сте е да носите маска и да пазите дистанцията от другите. Не носете респиратор N95, този тип отчайващо недостига в болниците и е предназначен да предпазва лекарите, дори когато правят потенциално опасни медицински процедури. Но почти всеки вид обикновена кърпа, покриваща устата ви, като домашно направена маска или дори превръзка от шал, може да спре убиеца.

Статията на Вьолфел обяснява, че трябва да насочим усилията си към спиране на разпространението на капчиците. Защото вирусът се предава предимно чрез миниатюрни капчици слюнка, изхвърлени, когато говорим. Не можете да ги видите, но те са там. Знаем също, че тези капчици могат да стигнат значително по-далеч от 6 фута (1,83 м), което масово се цитира като безопасно разстояние.

Изследванията са подкрепени от носителя на Нобелова награда, вирусолога Харолд Вармус, ни казват, че поставянето на парче плат пред лицето на човек спира 99% от капчиците.

Науката е ясна. Ние не знаем кога сме болни. Ако сме болни, тогава, когато говорим, изхвърляме капчици, пълни с вируси, във въздуха. Носенето на обикновена платнена маска спира тези капчици. „Няма да нося хирургическа маска, защото медиците в инфекциозните отделения се нуждаят от тях. Но имам хубава кърпа в стил уестърн, която мога да нося“, казва д-р Харви Финебърг, председател на постоянния комитет за инфекциозни заболявания и заплахи за здравето през 21 век към Националната научна академия.

(Превод Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения