Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Всичко направете, децата на България върнете!

Баба Тонка с готовата погача за помена.

„Къде са нашите деца?! Прогонени от роден край. Всичко направете, децата ни върнете! С тези думи се обърна чрез „Труд“ към политиците и кандидат-президентите 75-годишната баба Тонка от Варна. Поводът за среща с нея беше изпратеното й писмо до редакцията, в което тя въодушевено разказа за преживяванията си на есенния събор в Тервел. Искала да разберат в цялата страна от най-големия вестник, който чете редовно , за родната Добруджа, в която се случват и хубави неща, а не се говори само за политика, избори и коалиции. Тя самата твърдо е решила да гласува в предстоящия вот, не защото е задължителен, а смята, че това е нейно право. „Защо не чух един да каже, ако мен ме изберете, аз ще направя, така че да върна децата и да им създам работа“, кори кандидатите възрастната жена, според която няма по-голяма мъка за хората от тази, че чедата им са пръснати по света и са далеч от тях. А и самата тя е изкарала 18 години тежък гурбет в Гърция. Върнала се заради българската песен и българската носия.

Още от входа на панелния блок във варненския квартал „Владиславово“, където живее Тонка Жекова, се носи дъхав аромат на прясно опечена добруджанска питка. Приготвя и втора за фурната. Погачите, замесени и с майчини сълзи, са за помена на сина й, починал точно преди 3 години. Младият мъж бил дърводелец, имал златни ръце, бил с нея в Гърция, имал добра работа, но предприятието фалирало. Върнал се в страната и цяла година не можал да намери къде да изкара прехраната за себе си и семейството. Отчаял се, затворил се в себе си, спрял да се събира с хора, поболял се и си отишъл завинаги -само на 43 години. „На никой на главата да не идва такава мъка“, ридае баба Тонка. Въпреки голямата си болка, тя не спира да пее. Една нощ й се присънил синът й и казал: „Майко, ставай, иначе ще се разболееш, не ме чакай, аз няма да се върна, но ти излизай между хората“. Той ме знаеше, че съм по щурите работи – все трябва да пея, да играя, но сега вече не играя, казва баба Тонка. Като я поканили, отишла на събора в Тервел, където имало две големи сцени за надпяване, 5-6 шатри за българското производство и занаяти- с изложено сирене, прясно мляко, домашно вино и подправки. Тя пяла народни песни- бавни и хороводни, а зрителите наоколо не спрели да й пригласят и да играят. „На толкова събори съм ходила, златен медал имам от Копривщица, но тук в Тервел, до стария дъб, който помня от дете, сърцето ми се отвори. Затова искам да кажа на цяла България, че Добруджа е богата не само на жито, а е богата и на таланти, продължава да се въодушевява жената.

Тя е родена в Сърнец, откъдето е и народната певица Калинка Вълчева. Двете са израснали заедно. „Запееше ли тя в единия край на селото, аз запявах в другия. Двата славея, ако едната замине и другата си тръгне, селото ни ще оглушее, казваха хората за нас“, спомня си младините баба Тонка. Тя се е задомила по-късно във варненското село Чернево. Работила 40 години в Долината на химията, като началник на складове в девненските заводи. Останала вдовица и на 55 години тръгнала на гурбет в Гърция – в град Халкида, на 50 км от Атина. „Робувах в чуждите къщи, гледах старци, но всяка неделя обличах българската носия, палех колата и газ за Атина, където ставаха най-хубавите, но и най-тъжни наши празници“, разказва жената. Още се просълзява, като си спомни за празника на българската общност, който назовали „Немили-недраги“ и го правили на Акропола. 9-годишно нашенче изпълнило песента „Заблеяло ми агънце“ и разплакало българи и гърци. Сънародниците ни начело с нея вдигнали и голям празник за влизането на страната ни в ЕС през 2007 г., правили Ден на казанлъшката роза, Ден на Добруджа, Бабинден и т.н . „Навсякъде, където се представяше българската носия и българската питка, бях там“, казва баба Тонка.

Писали за нея много пъти във вестника на българската общност, давали са я по гръцката телевизия в народната носия и с българското знаме, изпълненията й са издадени на няколко диска. Най-тъжно било на Коледа, когато гърците събирали всичките си деца и внуци, а българите, свити в някой ъгъл, плачели за своите. Който не е бил емигрант, той не знае как се преживява тази мъка, казва жената. И не престава да се ядосва, че при тези дадености на страната ни гърците са много напред от нас и живеят по-добре. Когато им казвала, че за 40 години трудов стаж има 75 евро пенсия, те я питали това на седмица ли е. А тя им отговаряла, че парите й са за цял месец, но се харчат за един ден- като плати тока, телефона и водата, и свършват.

В Гърция и здравеопазването е по-добро. Който работи или взема пенсия, плаща само 25 на сто от цената на лекарствата по Здравна каса, но те имат различни здравни осигуровки, не ги държи един монополист. В болницата и на придружителите се полага храна, казва баба Тонка от опит. Гледала сина си в тяхна болница, а когато починал, погребалните агенции там са й взели 1600 евро да докарат тялото му в България, а нашите агенции са й искали 4000 евро.

Когато става въпрос за мигранти и бежанци сега у нас, възрастната жена скача като опарена: а, в коя страна и на кой континент в света няма български емигранти. Тя си спомня годините преди влизането ни в ЕС, когато нашенци пеш са минавали граничната бразда на юг, но в Гърция никой не ги е изгонил, а са ги прибирали гостоприемно и документи са им вадили. Тогава тя е превеждала на мнозина български бежанци.

За добруджанката баба Тонка от Варна най-важна е човещината, но отгоре я няма, затова селата опустяха, децата избягаха, а майките и бащите им линеят самотни по тях, клати мрачно глава тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. бабето като пише за социалните „облаги“ в гърция е забравило да спомене и за цената им (отделно не знам защо труд ме изтриха за едно „селски кон с капаци“)

 2. КАКТО ВИНАГИ ПРОФЕСОР НЕДЕЛЧЕВ Е ВИТИЕВАТ И ЗАСУКАН , МЪНКА , ДЪВЧЕ
  ФРАЗИ И СЕ ОПИТВА ОТ ДЕВЕТ ВОДЕНИЦИ ВОДА ДА НОСИ.КОЛКОТО ЗА ОЦЕНКАТА МУ ЗА КЪНЕВ , НАПРАВО Е СМЕШЕН МАНИЕРА НА ТОЗИ ТИП „мъжкар ! ЗАСТАНАЛ ДО БОЙКО ПРИЛИЧА НА ПИГМЕЙ , ОПИТВАШ СЕ ДА СЕ НАПРАВИ НА ИСПОЛИН .НО НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ „.ОТНОВО СМЕ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СИНДРОМА “ ИВАН КОСТОВ “ като унищожител на СДС .СЕГА РАДАН КЪНЕВ КАТО ПОД ИНДИГО ЩЕ НАПРАВИ СЪЩОТО С ДСБ!ДЖАФКАНИЯТА НА ДЕМОКРАТИТЕ И И ПРОВОКАТОРИТЕ СА ХРАНИТЕЛНА СРЕДА

 3. Бабо Тонке, прави струвай, ама мойто син не закачай. Нека поседи там да погладува, да види как е далеч от Родина и от другаре. Да види той хубаво ли е. А и аз ходя рядко – най-много веднаж на две години, оти е далече, пато дълъг, по летищата ша са загубя. В самолето има хора повече от цялото ни село. На летището ме срещат едни и ми говорят, ама аз нали съм учил руски в училище и им казвам „Не понимаю“ и те ми се радват и ме пускат. След това почва теглото оти ме впряга на косачката да окося целио двор. А той не садил ни пипер, ни домати, ни зеле. Само трева. Поне две добичета да имаше тая трева така я изхвърлят. А къщата му бедна – на два ката. Тука на село хората по четири ката дигат да има и за децата и за гости. Ама там всичко е скапо и е с долари. Като у Кореком на времето. Всичко е по-лошо, само бензинът им е евтин. Другото е много скапо.

 4. И аз така се върнах от тая черна чужбина, ама не толкова заради дъхавите добруджански пити и жътварските песни ами щото ми изтече визата. Сега съм подал за нова виза и за зелена карта ама те не дават на всички. Нищо ще чакам да дупка, може пък да ме огрее.

 5. Ей и ти ли Тонке,не всеки става за политик Бабо Тонке,само малцина я умеят таз работа,а друга работа у нас нема.Не всеки може да бучи картофи и да пасе кози.Да си стоят там,па отвреме на време да ни заобикалят преди бащините си къщи да продадат,ако има кой да ги купи или ако някой не ги превари и се настани в тях.

 6. Бабо Тонке, всичко е много просто.
  Вие гласувате за ГЕРБ.
  ГЕРБ взима властта и води политика на прогонване на инакомислещите от България.
  ГЕРБ слага свои крадци на входа на паричните потоци.
  Държат раята гладна и в напрежение.
  Хората бягат да се спасяват, младите първи бягат.
  Хората в държавата намаляват, но тези които остават пак гласуват за ГЕРБ, опозицията е изгонена и преследвана.
  Хората пак бягат, младите първи бягат.
  и така се върти колелото.

 7. “ „Защо не чух един да каже, ако мен ме изберете, аз ще направя, така че да върна децата и да им създам работа“, кори кандидатите възрастната жена, според която няма по-голяма мъка за хората от тази, че чедата им са пръснати по света и са далеч от тях. А и самата тя е изкарала 18 години тежък гурбет в Гърция. Върнала се заради българската песен и българската носия.“
  Да, и ние не чухме отговор на многократните си запитвания, какво става с програмата за връщане на диаспорците (тези, които желаят) в България, още повече беше съобщено, че се правят опити да се върнат или задържат българите в България. Нямаме отговор и за програмата за развитието на икономиката и селското стопанство в България. Просията – един от основните български икономически отрасли, не е изход и в един момент ще рухне. Същото се отнася и за другия иконом отрасъл – робията.
  Единствен изход – смяна на съществуващата полит.монополна,грабителска дикататура, която е яхнала Българите, последните 26 г, и бавно, но сигурно ги води към изчезване и гибел. Поздрави на баба Тонка! Като дойдем във Варна, може другото лято, може и да се видим, на чашка кафе:)

 8. Вальо,не си прав.Навсякъде роптаят срещу ГЕРБ,псуват ги,а накрая“печелят“.Печелят,защото играят мутренски номера,фалшифицират.От чужбина ще им дойдат мноого гласове,затова съм ПРОТИВ гласовете извън България!От къде на къде устроили се каой както могъл и ТЕ ще избираткой да ни яха,а моите синове,които си плащат данъците в България,семействата им са в България НЕ могат да гласуват,защото са на път по океаните.Баба тонка греши.Никой от малоумните ни политици НЯМА да я чуе…

 9. Кво се правите на пичове бе, кавали?! Даже оня, евроатлантическия олигoфрен петро ще ви каже, че по добре от това да живееш в България няма.

 10. Има, има кой да купи бащините къщи, ама они сакат майка си и баща си. На времето баща му с три хиляди къща струпал, а он сега сака трийсет иляди. Иначе питат и италянци и ингилизи и най-вече руснаци. Ама лакомо гърло запълва ли се?

 11. И аз съм на мнение на българите дето не живеят тук да се забрани да гласуват. Даже да им се забрани да си идват или поне да им сложат входни визи. Откъде накъде щи идват без да плащат. Държавата пари е трошила да ги изучи, да ги направи хора, а те искат само да цицат от нея, пък и акъл да ни дават. Не ги щем и това си е. А те иди ми доди ми. Като е толкова хубаво там да си седат там.

 12. Просията – един от основните български икономически отрасли, не е изход и в един момент ще рухне. Същото се отнася и за другия иконом отрасъл – робията.
  Вярно е, че ще рухне един ден просията, ама дотогава просякът ще е натрупал пари, ще се върне тука и ще стане предприемач. Знаете ли колко изкарва просякът за един ден? И това без да плаща данъци и осигуровки. И като се върне тука ще отвори бакалница и ей такива цени ще дере.

 13. Искам да добавя към Мирослав.Познавам хора,които от САЩ идват да си правят ТЪК зъбите,защото ТАМ било скъпо.Да не говорим за“нашите“в Турция,които идват освен за медицински услуги,пълнат санаториумите във Ветрен-Бургас,Павел баня и къде ли не и то за 15 дни,Ние българите си позволяваме най-много 10 дни…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.