ВСС предлага: Над 50 000 дела да се решат чрез преговори

С промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) над 50 000 дела всяка година да бъдат решавани чрез медиация, това предлага на правосъдното министерство Висшият съдебен съвет (ВСС).

Целта е да се повиши ефективността в гражданското и търговското правораздаване, посочват още от ВСС.

За да се случи това, освен промените в ГПК, ще е нужда редакция и на текстове в закона за медиацията. Промените са предложени от работна група към ВСС по проект в Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Новите текстове предвиждат в окръжните и районните съдилища да работят общо 141 медиационни центрове, като към момента функционират 13 в областни градове.

Развитието на медиацията в България ще повиши доверието към съдебната система, както и правната култура като цяло, но най-вече ще се пести време и ресурси, а в резултат ще се подобрят отношенията между хората и бизнес климата, посочват в мотивите си от ВСС.

Съдът може да задължи страните да участват в процедурата по медиация само веднъж в производството. Срокът за приключване на процедурата е 3 месеца.

Медиацията може да се осъществява само от медиатори, вписани в регистри към окръжните съдилища, които отговарят на общите изисквания на закона, вписани са в Единния регистър на медиаторите към министъра на правосъдието, а също така са преминали допълнителен подбор и специализирано обучение, свързано с работата на съдебните центрове, пише в мотивите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право