Всяка трета фирма търси работници

Снимка: Булфото
Заведенията във Варна се подготвят за отваряне от 1 април. Секторът все по-трудно успява да привлече и задържи персонала.

В туризма и строителството трудно намират персонал, показва проучване 

Условията за бизнес у нас са по-добри от тези в Румъния и Сърбия, смятат инвеститори

Евтиният труд привлича чуждите компании

Всяка трета компания планира да открие нови работни места през следващите три месеца. Малко над половината от фирмите ще запазят сегашния брой на персонала си, а 16 на сто ще съкращават хора. Това показва ново проучване на ManpowerGroup България. В настоящата ситуация разкриването на нови работни места се случва изключително внимателно и след детайлно планиране на бизнес операциите и свързаните с тях разходи, коментира данните Мария Стоева, мениджър “Бизнес развитие”.

Две трети от компаниите у нас успяват да намерят служители за свободните си позиции, а 12% изпитват сериозни трудности да привлекат и задържат таланти, основно в секторите “Туризъм и хотелиерство” и “Строителство и инженеринг”.

Повече от половината анкетирани смятат, че инвестиционният климат в страната е добър, а според една трета е отличен. Едва 18% твърдят, че средата за развитие на бизнес операции на местно ниво е лоша.

Високото качество на труда и сравнително ниските разходи за него, както и лесният достъп до други пазари са най-големите конкурентни предимства на България според анкетираните инвеститори. Според наблюденията на ManpowerGroup България качеството на труда в определени бизнес сектори като “Информационни технологии”, “Аутсорсинг на бизнес процеси”, “Производство на автомобилни компоненти” и “Електроника и медицинска техника” е на отлично ниво, което е и една от основните причини за избор на България като подходяща локация за бизнес операции на международни компании.

В същото време почти половината от компаниите, които са развивали дейност в съседни държави през последните пет години, споделят, че бизнес климатът в страната е по-добър в сравнение с този в Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика