Всяка четвърта българка е била жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, но под 10 на сто от тях търсят правосъдие. Това показват данните на Алианс за защита от насилие, основано на пола. От организацията настояват при телесна повреда домашните насилници да бъдат съдени от държавата, по Наказателния кодекс.

"Необходима е промяна в Наказателния кодекс, когато на жертвата е нанесена телесна повреда, насилникът да бъде съден от държавата." Това заяви пред БНР Геновева Тишева, председател на Алианс за защита от насилие.

В момента жертвите подават тъжби чрез граждански дела по Закона за защита от домашно насилие и предприеманите мерки са само временни.

Това е причина при тежките случаи да не се обръщат, че нямат изход. Те ще го освободят пак, но не следва вече наказателна процедура. Мисля, че има единодушие, въпросът е кога това да стане - промяна в Наказателния кодекс, да бъде осъждан от държавата, т.е. да не зависи от жертвата.

"Засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие и дългосрочно обучение на адвокати, съдии и прокурори в тази област са главните резултати от проекта за по-добро правосъдие", каза Даниела Витева, ръководител на проекта.

"Този проект ще бъде полезен с промяна на нагласите и стереотипите в цялото общество и сред професионалистите, съдии, прокурори, адвокати. Всяка четвърта жена у нас е била жертва на насилие от партньора си, а едва 4 до 10 на сто от тези жени търсят правосъдие."

Коментари

Задължително поле