Втората пенсия с доходност до 2,2%

Един от фондовете има отрицателен резултат от управлението на парите

625 хил. правят доброволни вноски

Частните пенсионни фондове, в които родените след края на 1959 г. работници задължително се осигуряват за втора пенсия, са постигнали средна годишна доходност от управлението на натрупаните пари в размер на 1,17%, обявиха от Комисията за финансов надзор. Два от задължителните универсални фондове са реализирали доходност от 2,2%, два са постигнали около 1,5%, а при останалите резултатите са по-лоши. Един от фондовете обаче има отрицателна доходност от минус 0,09%. Като данните на КФН се отнасят за резултата от управлението на парите за втора пенсия за период от две години - 2017 г. и 2018 г.

При доброволните пенсионни фондове, в които хората правят вноски по желание за трета пенсия, резултатите са малко по-добри. Максималната постигната доходност е 3,64%, а средната за пазара е 1,89%. Един от доброволните пенсионни фондове обаче е реализирал минимална годишна доходност от 0,01% за периода 2017-2018 г.

Пенсионните фондове все пак са постигнали добри резултати като се има предвид в какво могат да инвестират натрупаните средства от вноските на хората. През 2018 г. основният индекс SOFIX на Българска фондова борса се понижи с 12,25%. Лихвите по депозитите на фирмите в банките са близки до нулата. А доходността по редица облигации, които се търгуват на международните пазари дори е отрицателна.

В задължителните универсални пенсионни фондове се осигуряват 3,722 млн. души, като по личните си сметки всеки от тях има следно по 3016 лв., сочат последните данни на КФН. Доброволни вноски за пенсия правят 625 хил. души, като всеки от тях е спестил за трета пенсия средно по 1748 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси