Втора пенсия до живот за половината осигурени

Гражданите ще могат да избират пожизнена пенсия с 10 години гарантиран период на изплащане.

Ще я получават само хората с достатъчно средства в индивидуалната партида

Предлагат три варианта на изплащане

Половината от българите, които ще получат първите допълнителни пенсии от 2021 г., няма да имат право на пожизнена месечна пенсия. Причината е, че няма да имат достатъчно натрупани средства в своите индивидуални партиди в универсален пенсионен фонд (УПФ). Това показват разчетите на социалното министерство, обяви министърът на труда Бисер Петков на кръгла маса, на която представи предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсиониране.

Натрупванията по личните партиди на осигурените от първата група бъдещи пенсионери, които са на възраст от 55 до 59 години, в момента са средно около 4075 лв. Условие за получаване на пожизнена пенсия е парите, натрупани в партидата на човек, да позволяват месечният й размер да бъде поне 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

] Гражданите ще могат да избират пожизнена пенсия с 10 години гарантиран период на изплащане.
Гражданите ще могат да избират пожизнена пенсия с 10 години гарантиран период на изплащане.

Ако приемем, че сега и през следващите години минималната пенсия е около 240 лв., това означава, че ако натрупаните средства на осигурените позволяват да взимат пожизнена пенсия над 35-36 лв., то те ще я получават до смъртта си, изчисли министърът. На практика право на пожизнено възнаграждение ще имат хората, осигурявали се над средния осигурителен доход за периода от 2002 г. насам (от когато бе въведено допълнителното задължително пенсионно осигуряване) и са били осигурявани постоянно. Предвижда се за изплащане на тези пенсии да бъде създаден Фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Законопроектът предвижда гражданите да могат да избират пожизнена пенсия с 10 години гарантиран период на изплащане. Така се гарантира, че ако човек почине, веднага след като се пенсионира, наследниците му ще получат натрупаните пари. След изтичане на този период изплащането прекъсва.

Хората, които нямат натрупани достатъчно средства в личните си партиди, за да получават пожизнена пенсия, ще могат да получават втора пенсия разсрочено за определен период. Тази опция ще бъде по-масова в началото, защото първите пенсионирани по новите правила ще имат натрупани пари за последните 20 години, а следващите ще имат вноски за по-дълго време, обясни Петков. Техните наследници също ще получават остатъка от натрупаните пари, ако лицето почине преди края на фиксирания срок.

Третият вариант е, когато натрупванията в индивидуалната партида са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия. При сегашния размер става въпрос за хора, които имат около 660 лв. в партидата си. Те ще могат да получат цялата сума наведнъж.

За да се запази покупателната способност на парите, се предвижда допълнителната пожизнена пенсия и разсроченото плащане да се актуализират поне веднъж годишно. Актуализацията ще бъде в зависимост от реализираната доходност от инвестирането на средствата на фонда, като допълнителната пожизнена пенсия ще се актуализира с не по-малко от 50% от разликата между реализираната доходност и техническия лихвен процент, с който е изчислена.

 

Няма изискване за стаж

Превеждат първите суми от есента на 2021 г.

Правото на втора пенсия се придобива при навършване на възрастта за пенсиониране.

За най-масовата трета категория труд в момента тя е 64 години и 4 месеца за мъжете , като расте с 1 месец всяка година и 61 години и 8 месеца за жените и расте с по 2 месеца на година. Не се предвижда изискване за стажа, както при първия стълб, уточни министър Бисер Петков.

Първите, които ще получат втората пенсия от Универсален пенсионен фонд, са жените, родени след 1 декември 1959 г. Те задължително са внасяли осигуровки в частните дружества.

Първите мъже ще получат втора пенсия през 2024 година. Тогава се очаква и повече хора вече да са навършили възрастта за пенсиониране, посочи Петков.

Коментари

Задължително поле