Втора политическа сила в НС: ПП-ДБ решават какво ще правят с втория мандат

Венеция Ангова, ПП-ДБ

С изключването на 17 депутати от парламентарната група на ДПС, ПП-ДБ се превръщат във втора политическа сила. Депутатът от групата им Венеция Ангова коментира, че предстои обсъждане на ситуацията, с оглед на случващото се в ДПС.

"Към момента оставаме на позицията, изказана от нашия Национален съвет - че би било трудно (съставянето на кабинет с втория мандат) в този парламент. С тази нова информация ще разговаряме с нашите коалиционни партньори и с нашите вътрешни органи, за да прегледаме отново решението си", каза тя по Nova News.

Ангова беше категорична, че в коалицията няма разрив. „При нас има демократичен процес на разговор, но когато става въпрос за важните решения сме единни. Имаме разномислие, но имаме единодействие“, посочи тя и допълни, че не може да даде отговор какво ще се случи с втория мандат.

Тя каза, че след разговорите ще има обща позиция на коалицията.

Темата с връчването на втория мандат коментира конституционалистът Орлин Колев. Според него, президентът следва да се съобрази с числеността на ДПС към момента на връчване на мандатите. "Ако втората папка бъде дадена днес, то тогава втората по численост вече е ПП-ДБ след изключването на общо 20-има депутати от парламентарната група."

"Броят на членовете на съответната парламентарна група може да варира от началото на създаването ѝ до края на парламента. Имаме решение на самата група на ДПС за намаляване на числеността", обясни той.

По думите му изключените от ДПС нито могат да сформират нова група, нито да се присъединят към вече съществуваща. "Независимите няма да могат да се обединят и да очакват мандат, за да излъчат премиер. В комисии обаче може да участват", допълни Колев. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика