Вторият стрелец срещу Тръмп го следил с месеци, оставил бележка, в която предлага 150 хил. долара за главата му

Зад Доналд Тръмп е персоналът на поне четири мощни национални фондации, в чиято орбита пък кръжат над сто научно-изследователски института.

Вторият стрелец срещу Доналд Тръмп, за който се твърди, че го е преследвал в продължение на месец, преди да бъде арестуван, е оставил бележка, предлагаща 150 000 долара на „който може да свърши работата“, казват федералните прокурори.

58-годишният Райън Уесли Рут беше задържан без гаранция при явяване в съда в Уест Палм Бийч в понеделник, след като прокурорите твърдяха, че заподозреният е наблюдавал Мар-а-Лаго, дома на бившия президент, седмици преди очевидния опит за убийство през септември 15.

Данните от мобилния телефон на Рут показват, че той е пътувал от Грийнсбъро, Северна Каролина, до Южна Флорида на 14 август, според нова съдебна декларация.

През следващия месец телефонът на Рут многократно е бил засечен близо до Мар-а-Лаго и Trump International Golf Course в Уест Палм Бийч. 78-годишният Тръмп беше спешно изведен от голф игрището, след като агенти на Сикрет Сървис забелязаха дулото на пушка, стърчащо от дърво на няколкостотин метра от мястото, където той играеше.

Най-малко един агент откри огън, а заподозреният, идентифициран по-късно като Рут, разочарован бивш поддръжник на Тръмп, беше арестуван скоро след това на близката магистрала.

Прокурорите твърдят, че Рут е чакал Тръмп в продължение на 12 часа и е оставил пазарска чанта с керамични чинии, които „са били в състояние да спрат огъня с малки оръжия“, автоматична пушка в стил SKS, мерник и Go-Pro камера.

Пръстовите отпечатъци на Рут са открити на лента, използвана за закрепване на мерник към пушката, открита на голф игрището, казаха прокурорите.

Твърди се също, че Рут е оставил бележка на приятел преди няколко месеца, в която разкрива предполагаемите си намерения да убие Тръмп. Написаното на ръка писмо, адресирано до „света“, гласи: „Това беше опит за убийство на Доналд Тръмп, но аз ви провалих. Опитах всичко по силите си и дадох цялата смелост, която можех да събера. Сега от вас зависи да завършите работата. Ще предложа 150 000 долара на всеки, който може да завърши работата."

Рут обвини решението на Тръмп да се оттегли от иранската ядрена сделка „като дете“ през 2018 г. за неотдавнашните кризи в Близкия изток. Той оставил бележката в кутия заедно с боеприпаси, шест телефона, метална тръба и строителни материали и я дал на свой приятел преди няколко месеца. Неназованият сътрудник отвори кутията едва след ареста на Рут миналата седмица и каза на властите.

В съда прокурорите поискаха Рут да бъде задържан, преди делото да влезе в съда.

Федералният магистрат Райън Маккейб каза, че „тежестта на доказателствата срещу подсъдимия е силна“ и се съгласи, че Рут трябва да остане зад решетките, според Associated Press.

Новите подробности, разкрити в понеделник, показват, че в предполагаемия опит за убийство е участвала много по-голяма степен на планиране, отколкото се знаеше досега.

По време на претърсване на колата на Рут Nissan Xterra, агентите на ФБР откриха допълнителни регистрационни номера, шест мобилни телефона, паспорт и хавайска шофьорска книжка на негово име. Един от телефоните съдържаше търсене в Google за това как да пътувате от окръг Палм Бийч във Флорида до Мексико.

Рут беше официално обвинен в притежание на огнестрелно оръжие от осъден престъпник и притежание на огнестрелно оръжие със заличен сериен номер при обвинението му миналата седмица. Прокурорите казаха, че възнамеряват да поискат от голямо жури да повдигне допълнително обвинение срещу Рут, че се е опитал да убие бившия президент.

Миналата седмица Рут каза в съда, че не е имал никакви активи или спестявания, затова е назначен обществен защитник, който да го представлява.

Очевидният опит за убийство беше извършен два месеца след като Тръмп стана мишена на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.

Рут твърди, че е гласувал за Тръмп през 2016 г., преди да се обърне срещу бившия президент.

Неговите акаунти в социалните медии рисуват картина на проблемен индивид, който се колебае между политически каузи и идеологии. Той пътува до Украйна, където твърди, че събира пари и оръжие за войната срещу Русия.

Публичните регистри показват, че Рут има обширно криминално досие, включително присъда за престъпление за притежание на „оръжие за масово унищожение“ – напълно автоматична картечница. Той  е живял в Северен Каролина, преди да се премести на Хаваите през 2018 г.

Тръмп обвини за очевидния опит за убийство реториката, използвана от неговите съперници от Демократическата партия, включително президента Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

Мерките за сигурност на Тръмп бяха засилени. Той продължава да провежда публични митинги, говорейки зад бронирано стъкло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка