Втори циклон ни връхлита за два дни

Прогнозите са циклонът да донесе обилни валежи, придружени с гръмотевици.

Дъждовете продължават и утре, температурите до 26 градуса

Втори циклон с център от Гърция удря България в период от два дни. Това показват прогнозите на синоптици за метеорологичната обстановка в страната утре.

Първият донесе обилни валежи в цялата страна в неделния ден, а новият се очаква да е по-слаб и дъждът да е по-малко. Температурите до края на седмицата ще бъдат между 20 и 26 градуса.

Според синоптика Петър Янков през последните десет години се наблюдава зачестяване на Средиземноморските циклони с пътища, центровете на които преминават през Южна Гърция, които се отразяват и у нас.

“Такъв е случаят с последните валежи с проливен характер в района на Беломорието. Тези циклони минават през този район, оказват съществено влияние в Южна и Източна България и единият възможен път за продължаване на техния живот е през нашето Източно Черноморие до Одеса. Другият е към Турция и турското Черноморско крайбрежие”, обясни метеорологът и допълни, че първият случай е по-опасен за времето в България.

Заради лошото време в неделя наблюдавахме три необичайни явления за най-горещия период от годината у нас - снеговалеж, обилен дъжд и торнадо. На връх Мусала снегът беше достатъчен, за да се направи снежен човек, а край Несебър се изви торнадо, което туристите наблюдаваха от брега на морето. Наводнения имаше за пореден път в Пловдив.

Коментари

Задължително поле