Втори швейцарски кантон въвежда забрана за носене на бурки

С две трети мнозинство жителите на швейцарския кантон Санкт Гален подкрепиха в референдум забраната за носене на бурки, съобщи швейцарското радио. 66,6% от имащите право на глас искат да се забрани носенето на бурки на обществени места.

Североизточният швейцарски кантон Санкт Гален е вторият, който ще въведе регионална забрана за носене на бурка на обществени места, информира БНР. За това гласуваха и жителите на южния кантон Тичино, където законът беше въведен преди две години.

Законът предвижда всеки, който покрие лицето си до неразпознаваемост на обществени места и това заплашва обществената безопасност, социалния и религиозен мир, да бъде глобен. Миналата година швейцарското правителство в Берн се противопостави на инициатива, която имаше за цел налагане на национална забрана за носене на бурка. Кабинетът смята, че регионите сами трябва да решават дали да наложат такива мерки. Много е вероятно обаче, догодина Швейцария да подложи казуса на национален референдум, тъй като популистката дясна Швейцарска народна партия е събрала необходимите 100 000 подписа за национално допитване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа