Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

ВТУ порязан с 1 000 050 лева

Снимка: Архив

300 бройки от квотата за прием на студенти на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, са орязани за следващата учебна година, както и 1 000 050 лева от бюджета му със заповед на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Това съобщи в четвъртък кметът на велико търново Даниел Панов след разговор с ректора на ВТУ. „Това е голям гаф на служебния кабинет. Осем университета в Северна България са с орязани бройки за прием”, добави още Панов.

Градоначалникът допълни, че проф.Христо Бонджолов е поискал местата за прием да останат, но без да се финансират от държавата с опция да ги напълни университета като платени специалности, но не е срещнал разбиране от образователния министър.

По думите на Панов, тези бройки са прехвърлени в софийски ВУЗ-ове. Той коментира от името на свои колеги кметове, че „София не е България“, както и че по този начин се противопоставят отново Северна и Южна България.

„Ние до онзи ден от ГЕРБ се борихме премиерът Борисов да даде пари на ВТУ, за да не затвори врати, и успяхме, а в момента служебният кабинет намалява бройки и затваря университети!“, подчерта Панов.
“Всички университети от Северна България, в т.ч. и Стопанската академия в Свищов, Техническия университет в Русе, Варненския университет, са сериозно ощетени”, потвърди пред “Труд” проф. Христо Бонджолов.

„Средствата, които се вземат от провинциалните университети, се пренасочват към столичните ВУЗ-ове”, коентира още ректорът на ВТУ. Според него въпросът за образованието не е партиен въпрос и затова вчера той е алармирал служебния премиер Огнян Герджиков за проблема.

„Апелираме ако държавата не може да помогне финансово на ВУЗ-овете, да ни развърже ръцете със закон, ние сами да си търсим начини за финансиране!“, каза проф.Христо Бонджолов.

„Начинът по който се вземат тези решения, показва, че се обслужват определени интереси”, коментира казуса Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ и водач на листата на партията в областта.
„И затова смятам, че един служебен кабинет е недопустимо да прави подобни действия и да взема такива решения Такъв кабинет има една единствена отговорност- да проведе честни и прозрачни избори и вие знаете, че стратегическите решения и политики, които трябва да се реализират, са от кабинет, който е избран от българския парламент, за да може нормалното функциониране на законодателната и изпълнителната власт, да има контрол по осъществяването му”,заяви Цветанов.

Той подчерта, че в момента няма парламент и няма парламентарен контрол.
„Всяко едно подобно действие, което променя изцяло политиката на висшето образование или на която и да било секторна политика, някой трябва да понесе отговорност за него. А тя пада върху тези, които са в избран кабинет след проведени избори. 44-тия парламент това нещо ще го коригира, но преди всичко бъдещия министър на кабинет Борисов 3 ще може да го реши като казус, заключи Цветанов.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.