Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Нацист заличен от Берлинале Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Разкриха две кражби на пари в Търновско

ВТУ приключи успешно проект за мобилност по програма „Еразъм+“

Снимка: ВТУ

Великотърновският университет успешно приключи проект за мобилност по програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 – образователна мобилност за граждани, сектор „Висше образование“ за учебната 2018-2019 г. със страни от Европейския съюз, Македония и Турция.

Качеството на изпълнение на проектните дейности е оценено от 97 от 100 възможни точки от финансиращата агенция Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). Проектът реализира целите си за подобряване на интернационализацията и европейската интеграция на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и повишаване на качеството на обучение, преподаване и работата в университета чрез качествена реализация на изходяща и входяща международна мобилност на студенти, докторанти, преподаватели и администрация. Информация за програмата се публикува на www.erasmus-vtu.bg.

Проектът се изпълнява на основание на Еразъм Хартата на университета, финансово споразумение с ЦРЧР, вътрешните Правила за международно сътрудничество и над 450 договора по програмата с партньорски университета. В изпълнението му екипът на Еразъм+ офиса използва добрите практики от предходните години относно селекцията, подготовката и отчитането на мобилностите.

По проекта са реализирани 635 мобилности, от които 436 изходящи, а 199 входящи. От изходящите 145 са на преподаватели с цел преподаване, 70 на преподаватели и администрация с цел обучение, 157 на студенти за практика и 64 на студенти за обучение. Входящите 199 мобилности включват 59 преподаватели, 58 администрация, 10 поканен персонал, 61 студенти за обучение и 11 студенти за практика. По проекта се предостави езикова подготовка – 8 курса по английски език за персонал на ВТУ, и 4 курса по български език за пристигащи студенти. На студентите се предоставя пълно признаване на съвпадащи дисциплини в съответствие с вътрешните правила. Подобрихме качеството на студентските практики в български училища в Европа и сътрудничеството с тях чрез организиране на първата международна седмица „Български училища в чужбина“.

Във финалните стандартизирани въпросници-отчети участниците отчитат високата степен на удовлетвореност от участието в Еразъм мобилност – 100 % от преподавателите и администрацията и над 96% от студентите. Студентите отчитат развитие на редица умения и компетентности от личностен, социален и академичен характер и обогатяване на техния житейски опит и европейска интеграция, сред които водещи са подобрение на самоувереността в собствените възможност, умения за преодоляване на трудности, адаптивност и интеркултурни умения. Преподавателите и администрацията отчитат, че са се запознали с добри практики в сферата на преподавателската и административна дейност, разширили са професионалните си контакти, увеличили са удовлетвореността от работата си.

Тези добри резултати се покриват с целите за академичната интеграция на университета към общото европейско пространство в сферата на висшето образование, както и за подобряване на качеството на преподавателската и административна дейност във Великотърновския университет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.