61-годишна жена е с коронавирус в болницата в Горна Оряховица

Тръмп, Путин и крал Салман обсъдиха стабилизиране на търговията с петрол

Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция

Катастрофа ограничава движението на магистрала „Тракия“

13 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 624 (ВИДЕО) Чака се пробата на починал мъж в Александровска болница, каза ген. Мутафчийски

Днес е Разпети петък за католиците

Две бременни жени починаха от коронавирус в Мексико

Над 1 600 000 са потвърдените случаи на COVID-19 по света, жертвите на заболяването са близо 94 хиляди

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета от майките

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор от 500 млрд. евро срещу COVID-19

Премиерът свиква днес извънредно дистанционно заседание на правителството

Слънчево и топло ще е времето днес

Шестима са ранени при тежка катастрофа в София

Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

ВТУ приключи успешно проект за мобилност по програма „Еразъм+“

Снимка: ВТУ

Великотърновският университет успешно приключи проект за мобилност по програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 – образователна мобилност за граждани, сектор „Висше образование“ за учебната 2018-2019 г. със страни от Европейския съюз, Македония и Турция.

Качеството на изпълнение на проектните дейности е оценено от 97 от 100 възможни точки от финансиращата агенция Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). Проектът реализира целите си за подобряване на интернационализацията и европейската интеграция на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и повишаване на качеството на обучение, преподаване и работата в университета чрез качествена реализация на изходяща и входяща международна мобилност на студенти, докторанти, преподаватели и администрация. Информация за програмата се публикува на www.erasmus-vtu.bg.

Проектът се изпълнява на основание на Еразъм Хартата на университета, финансово споразумение с ЦРЧР, вътрешните Правила за международно сътрудничество и над 450 договора по програмата с партньорски университета. В изпълнението му екипът на Еразъм+ офиса използва добрите практики от предходните години относно селекцията, подготовката и отчитането на мобилностите.

По проекта са реализирани 635 мобилности, от които 436 изходящи, а 199 входящи. От изходящите 145 са на преподаватели с цел преподаване, 70 на преподаватели и администрация с цел обучение, 157 на студенти за практика и 64 на студенти за обучение. Входящите 199 мобилности включват 59 преподаватели, 58 администрация, 10 поканен персонал, 61 студенти за обучение и 11 студенти за практика. По проекта се предостави езикова подготовка – 8 курса по английски език за персонал на ВТУ, и 4 курса по български език за пристигащи студенти. На студентите се предоставя пълно признаване на съвпадащи дисциплини в съответствие с вътрешните правила. Подобрихме качеството на студентските практики в български училища в Европа и сътрудничеството с тях чрез организиране на първата международна седмица „Български училища в чужбина“.

Във финалните стандартизирани въпросници-отчети участниците отчитат високата степен на удовлетвореност от участието в Еразъм мобилност – 100 % от преподавателите и администрацията и над 96% от студентите. Студентите отчитат развитие на редица умения и компетентности от личностен, социален и академичен характер и обогатяване на техния житейски опит и европейска интеграция, сред които водещи са подобрение на самоувереността в собствените възможност, умения за преодоляване на трудности, адаптивност и интеркултурни умения. Преподавателите и администрацията отчитат, че са се запознали с добри практики в сферата на преподавателската и административна дейност, разширили са професионалните си контакти, увеличили са удовлетвореността от работата си.

Тези добри резултати се покриват с целите за академичната интеграция на университета към общото европейско пространство в сферата на висшето образование, както и за подобряване на качеството на преподавателската и административна дейност във Великотърновския университет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.